Al bij al is een toetsenbord maar beperkt. Je hebt natuurlijk heel wat toetsen waarvan de meeste twee of meer functies hebben, maar de kans is groot dat jouw dorst naar symbolen groter is dan dat. ™, © of ? zijn immers niet zulke obscure tekens die zeker van tijd tot tijd hun nut hebben.

Natuurlijk is het mogelijk de ASCII-codes voor ieder teken van buiten te blokken, of het symbool telkens te kopiëren, maar het is zeker handiger om er bepaalde intuïtieve toetsencombinaties aan te plakken. Wincompose van ontwikkelaar Sam Hovecar is een klein en handig tooltje dat in de achtergrond draait en veelgebruikte tekens op die manier ter beschikking stelt.

[download_file]

Combinaties
De installatie van Wincompose heeft niet veel om het lijf, en zodra deze is afgerond verschijnt het programma rechts onderaan in je taakbalk. Bij het openen van de tool zie je een lijst van meer dan 1500 verschillende symbolen en hun bijhorende toetsencombinaties. Met het zoekvakje kan je de lijst filteren om een specifiek symbool te pakken te krijgen. Als standaardinstelling dien je de rechter alt-toets ingedrukt te houden om combinaties te maken, maar als je dat onhandig vindt kan je een andere toets instellen.

Wincompose is compatibel met Windows 8.1 tot Windows XP en werkt in zowat ieder veld waarin je kan typen. Niet alleen je Worddocumenten krijgen zo snel juiste symbooltjes mee, ook je mails naar je Deense pennnenvriend kunnen van de nodige Æ’s en Ø’s voorzien worden. Wincompose neemt ongeveer 5 MB aan werkgeheugen in beslag en is dus bezwaarlijk belastend te noemen. Je downloadt het programma hier.