Je werkt met twee of meer schijven of partities en daarvan wil je regelmatig een aantal mappen synchroniseren. Liever dan dat handmatig te doen, met het risico op menselijke fouten, laat je dat over aan een tool als Horodruin.

Horodruin is een ietwat eigenzinnig programma, gezien het niet met een specifieke doelmap (target) werkt, maar de betrokken mappen onder elkaar synchroniseert.

[download_file]

Eerst bepaal je alle mappen die je in deze onderlinge synchronisatie wilt betrekken (de sources). Vervolgens laat je de inhoud van die mappen door Horodruin analyseren. Die controleert met name welke bestanden ontbreken of welke bestanden ouder zijn in deze of gene map. Op basis hiervan kun je dan de synchronisatie starten, waarbij ontbrekende bestanden uit de andere map worden aangevuld en oudere bestanden door hun recentere tegenvoeters worden vervangen.

Zo eenvoudig kan het zijn, maar het is wel mogelijk vooraf bepaalde toegangsrechten (zoals ‘allow to create items’ of ‘allow to write items’) of inclusie- en exclusiefilters (via bestands- en mapmaskers als bijvoorbeeld *.txt) in te stellen, of het maximum aantal mapniveaus te beperken, waardoor je de synchronisatie dus kunt bijsturen. Verder kun je voor de eigenlijk synchronisatie ook een gedetailleerde voorafbeelding bekijken, zodat je zeker weet dat alles goed terechtkomt.

Horodruin mag dan wel een tikkeltje een aparte aanpak hebben – het zal niet toevallig zijn dat de maker bij de eerste opstart automatisch ook het helpvenster laat opduiken en de gebruiker er frequent op wijst dat de F1-helptoets nooit veraf is – na enige gewenning kan het absoluut een handige hulp zijn.

External links

Horodruin