Je kan videobellen zonder dat er een account nodig is: dat is ongetwijfeld de opvallendste nieuwe functie van Firefox 34.0.5.

De browser, die met een marktaandeel van 14 procent nog steeds populair is, zit in een woelige overgangsperiode waarin nieuwe inkomsten gezocht worden zonder dat het marktaandeel nog verder mag zakken. WebRTC, zoals de chatfunctie heet, moet daarbij helpen.

[download_file]

WebRTC vind je door bij het menu rechtsboven op de knop Aanpassen onderaan te klikken. Je ziet nu in het linkse scherm een tekstballonnetje dat je naar een plaats naar keuze kan slepen. Staat de functie er nog niet tussen, dan moet je even prutsen in de instellingen. Typ about:config in de adresbalk en negeer de waarschuwing. Druk nu op Crtl + F en zoek naar loop.throttled. Dubbelklik daarop zodat de waarde in false verandert. WebRTC zou nu wel in de lijst moeten staan.

Geen programma nodig
De dienst gebruiken is erg eenvoudig: door op het icoontje te klikken verschijnt er een link. Die moet je delen met een andere gebruiker van een compatibele browser (Firefox, Opera of Chrome). Firefox zal je nog toestemming vragen om je camera en microfoon te gebruiken. De ontvanger krijgt tot slot een melding met aanvraag tot chatten, en zo eenvoudig is het. Het doel van WebRTC is conversatie tussen mensen nog eenvoudiger maken omdat er geen specifieke applicatie vereist is, en dat lijkt te lukken.

Het is wel duidelijk dat de WebRTC-ondersteuning van Firefox nog in een vroeg stadium zit. Verwacht dus het occasionele verbindingsprobleem. Na ieder gesprek kan je aangeven of alles naar wens verliep, en eventuele technische grieven doorspelen aan de ontwikkelaars.

Yahoo of Google
Een andere nieuwigheid is de deal die Firefox heeft gesloten met Yahoo: die laatste wordt nu de standaard zoekmachine in Noord-Amerika, al blijft Google wel eenvoudig beschikbaar.

Bij ons blijft Google de standaard. Een verstandige keuze, aangezien de penetratiegraad van Googles zoekmachine in Europa zo hoog ligt dat de meeste gebruikers niet echt blij zouden zijn met een ongevraagde wissel.

Het startscherm bij het openen van een nieuw tabblad toont gesponsorde websites, eveneens een gevolg van een zet van Firefox die meer geld moet opleveren. Gesponsorde websites staan altijd als dusdanig gemarkeerd en bovendien levert de functie je ook sites aan waarvan Firefox oprecht denkt dat je ze interessant zal vinden. Ook hier is uitschakelen mogelijk.

Engelstalige versie installeren
Enkele leuke functies zijn voorlopig voorbehouden voor de Engelstalige versie van Firefox. Overweeg dus om die te installeren in  plaats van de Nederlandstalige.

Via het zoekvak linksboven kan je bijvoorbeeld bliksemsnel zoeken in websites naar keuze. Niet alleen Yahoo en Google verschijnen wanneer je op het vergrootglas klikt, ook websites zoals Wikipedia zijn een optie. Dat rechtstreeks zoeken is een uitbreiding van een weinig gekende functie die Firefox vroeger al had, waarbij je via een codewoord in de adresbalk rechtstreeks in je favoriete website kon speuren.

Bug in de beveiliging
Wie een vasthangende Firefox al eens afsloot om de browser daarna direct opnieuw op te starten zal de melding Firefox is already running wel kennen. Die bug is in versie 34 eindelijk verholpen. Aan de visuele kant is het eenvoudiger om snel tussen thema’s te wisselen.

Als laatste belangrijke wijziging schakelde Mozilla SSLv3 uit. Die versie heeft een beveiligingsbug die er voorlopig nog niet uitgestreken is. Ook Chrome schakelde de functie in afwachting al uit.

Je downloadt de nieuwe Firefox hier op ZDNet of op de Mozilla-website.