Via het systeemherstel dat in Windows zit ingebouwd kun je een ‘snapshot’ maken van je systeem. Dat houdt in dat een groot deel van het register mee in dat snapshot wordt opgenomen. Een groot deel, maar dus niet het complete register. Dat kan wel met behulp van Eruntgui.

Eigenlijk is Eruntgui niet meer dan een grafische schil rond het al wat oudere, maar nog altijd populaire programma Erunt. Dat laatste is een opdrachtregeltool waarmee je alle registerhives kunt back-uppen en, ingeval van nood, ook weer kunt terugzetten. Juist om de besturing en finetuning van dit programma te vergemakkelijken werd Eruntgui ontwikkeld.

[download_file]

Houd er wel rekening mee dat het in Windows 7 en hoger ingebouwde accountbeheer het programma mogelijk parten kan spelen. Start het in elk geval op als beheerder (en desnoods stel je het accountbeheer minimalistisch in). Je krijgt meteen na de opstart dan een venstertje te zien met drie opties: Backup / Restore / Optimize the Registry. Wat het optimaliseren van het register betreft, daar bestaan wel betere tools voor.

Het gaat hier dus vooral om het back-uppen en terugzetten van het register en dat kun je in principe dus met nauwelijks meer dan een muisklik doen. Mocht Windows niet meer doorstarten dan kun je altijd nog de portable versie van Eruntgui op een stick zetten, je pc daarmee opstarten en op die manier de back-up (van op de harde schijf) alsnog terugzetten.

Verder biedt Erunt(gui) je nog de mogelijkheid om automatisch bij elke Windows-opstart een complete registerback-up te laten maken. Je kunt dan tegelijk ook aangeven hoeveel oudere back-upversies bewaard moeten blijven. Uiteraard kun je ook zelf bepalen waar die back-ups horen terecht te komen.

External links

website ERUNTgui