Het basisprincipe van Tonido is hetzelfde als dat van Dropbox en vergelijkbare diensten: het maakt bepaalde bestanden op je computer beschikbaar op je smartphone, tablet, of een andere pc. Tonido wil zich onderscheiden door je multimedia makkelijk toegankelijk te maken op verplaatsing. Ideaal om foto’s aan je tante te laten zien – of om bij je tante op je gemak naar een filmpje te kijken. Dat werkt erg vlot, ook op je smartphone. Tonido is er bovendien niet alleen voor Android en iOS, maar ook voor Windows Phone en zelfs BlackBerry.

STAP 1 / Installeren

Je vindt Tonido op www.tonido.com. Bovenaan heb je verschillende opties, maar je vindt wat je nodig hebt achter de blauwe Free Download-knop. In deze workshop gebruik ik de gewone Tonido for Windows, maar het programma is ook beschikbaar voor Linux en Mac OS X. Hou je je computer graag proper, dan kan je ook de draagbare USB-editie gebruiken. Die nestelt zich niet in je computer, maar kan gewoon draaien van op een usb-stick. Na het downloaden kom je automatisch op een pagina terecht die je Filecloud wil aansmeren, maar dat zakelijke product kan je aan je voorbij laten gaan.

 

STAP 2 / Registreren

Aan het einde van de installatie krijg je een waarschuwing van Windows Firewall. Die lees je uiteraard grondig, waarna je op Toestaan klikt. Tonido heeft immers rechten nodig om je bestanden te kunnen streamen. Nu word je naar een pagina in je browser gestuurd waar je je computer een unieke naam moet geven. Selecteer je Dutch bij Language, dan wordt de interface meteen in het Nederlands vertaald. Of toch een soort Nederlands. De accountnaam moet uniek zijn, want je krijg na het registreren een unieke url toegewezen in de vorm http://accountnaam.tonidoid.com. Druk dus eerst eens op de knop Controleren om na te kijken of jouw accountnaam nog vrij is. Je wachtwoord moet minstens zes tekens lang zijn.

 

STAP 3 / Mappen toevoegen

Je wordt automatisch ingelogd, waarna je de multimediamappen die je aan Tonido wil toevoegen moet aanduiden. De Muziek-, Video- en Afbeeldingen-mappen van Windows zitten er automatisch al bij, maar met een klik op het vuilbakje kan je ze uit de selectie halen. Met een druk op de blauwe knop Media Map toevoegen gooi je nog andere mappen bij de selectie. Let wel: je moet enkel mappen toevoegen die filmpjes, foto’s of muziek bevatten. Als je op Volgende klikt, word je aangespoord om de Tonido-app op je smartphone of tablet te installeren. Na een druk op Sluiten kom je in de interface van Tonido terecht, die wel wat weg heeft van Windows Verkenner. Als je er even doorheen fietst, zal je merken dat de Nederlandse vertaling eerder hinderlijk is dan behulpzaam. Klik links onderaan op Instellingen en scroll daarna naar Verander Taal. Een klik op English maakt het leven weer wat duidelijker.

 

STAP 4 / Streamen

Rechts bovenaan zie je de link staan waarmee je van op andere computers jouw computer kan doorzoeken. Surf je naar die link, dan moet je het wachtwoord ingeven dat je in stap 2 gekozen hebt. Nu kan je naar hartenlust multimedia streamen met de ingebouwde speler van Tonido, of op zoek gaan naar andere bestanden in de mappenstructuur. Het werkt ook in de andere richting: je kan gewoon bestanden verslepen naar de webinterface om ze naar jouw broncomputer te kopiëren, waar je ook bent.