Android Lollipop doet een hele nieuwe wind door Googles mobiele besturingssysteem waaien. Elk onderdeel van het OS werd onder handen genomen. Zo ook het ontgrendelscherm, dat voortaan een overzicht van je ontvangen meldingen geeft, zonder dat je de telefoon moet ontgrendelen.

De nieuwe functie werkt ontzettend handig, maar kan ook riskant zijn als je je telefoon voor bedrijfsgerelateerde of andere (privacy)gevoelige zaken gebruikt. Iedereen die je telefoon oppakt kan immers zonder problemen door je meldingen bladeren. Gelukkig kan je aanpassen welke meldingen al dan niet op het ontgrendelscherm worden weergegeven.

Als je gevoelige informatie van het ontgrendelscherm wilt weren, moet je eerst een vergrendeling instellen op je telefoon in de vorm van een pincode, patroon of wachtwoord. Dat is de belangrijkste (en gemakkelijkste) manier om de gegevens op je telefoon te beschermen in geval van verlies of diesfstal, en kan je best onmiddellijk instellen zodra je een nieuw toestel voor de eerste keer opstart. Navigeer in de instellingen naar ‘Beveiliging’ en kies onder ‘Schermvergrendeling’ voor een methode naar keuze.

Van zodra je kiest voor een vorm van schermvergrendeling, stelt Android de vraag of je meldingen op het ontgrendelscherm wilt verbergen. Je kan kiezen om alle meldingen weer te geven, om alle meldingen te verbergen, of om gevoelige meldingen te verbergen. Maak een keuze en bevestig met ‘Gereed’. Dit kan je achteraf weer aanpassen door in de instellingen onder ‘Geluid en melding’ naar de optie ‘Bij vergrendeld apparaat’ te gaan.

Het is niet helemaal duidelijk wat Android precies onder gevoelige meldingen verstaat, maar je kan de controle gelukkig ook zelf in handen nemen, en per app beslissen of de meldingen op het ontgrendelscherm mogen worden getoond of niet. Dan moet je gek genoeg eerst kiezen om alle meldingen opnieuw weer te geven op het ontgrendelscherm. Ga vervolgens in de instellingen naar ‘Geluid en melding’ en kies onderaan de lijst voor ‘App-meldingen’ Hier kan je per applicatie aangeven of het om een gevoelige app gaat. Dat is iets omslachtiger, maar je weet tenminste zeker dat de juiste applicaties zullen worden gefilterd.