Na alle onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de (Amerikaanse) inlichtingendiensten, zou je voor minder paranoïde worden. Heb je ooit het gevoel dat iemand je in de gaten houdt? Amnesty International heeft een stukje software gelanceerd dat detecteert of de overheid op je computer meekijkt.

Detekt is een gratis openbronprogramma dat je systeem scant op de aanwezigheid van gekende spionagesoftware die door overheden wordt ingezet. De software is van de hand van de Duitse beveiligingsonderzoeker Claudio Guarnieri en werd door Amnesty gelanceerd in samenwerking met enkele andere belangrijke mensenrechten- en privacyorganisaties.

[download_file]

Volgens Amnesty is de wereldwijde handel in spionagesoftware een miljardenbusiness en maken heel wat overheden er gebruik van, in het bijzonder om de activiteit van journalisten en activisten in de gaten te houden. Amnesty stelt dat overheden zich op die manier onder meer toegang verschaffen tot persoonlijk e-mailverkeer, of vanop afstand meeluisteren door webcams en microfoons te activeren.

De mensenrechtenorganisatie haalt het voorbeeld van FinSpy aan, een programma dat wordt ontwikkeld door de Duitse ontwikkelaar FinFisher. Daarmee kunnen onder meer Skype- en e-mailconversaties in de gaten worden gehouden, bestanden van je harde schijf worden geplukt, of zelfs screenshots en webcamfoto’s worden gemaakt. Uit documenten die werden gelekt door Wikileaks blijkt dat verschillende overheden een licentie hebben op die software, waaronder ook België en Nederland.

Detekt is voorlopig alleen beschikbaar voor Windows (met uitzondering van Windows 8.1) en kan onder aan dit artikel of via deze link worden gedownload. Het wordt aangeraden om Detekt als administator uit te voeren en je internetverbinding uit te schakelen voor je de scan begint. Het programma kan spionagesoftware detecteren, maar niet verwijderen. Daarvoor zal je dus professionele hulp moeten inschakelen. Amnesty waarschuwt bovendien dat mogelijk niet alle spyware wordt gedetecteerd, omdat ontwikkelaars voortdurend nieuwe manieren vinden om dit soort detectiesoftware te omzeilen.