Niet alle foto’s zijn voor iedereen bedoeld, een vervelende zaak wanneer je een computer met andere mensen moet delen. Je kunt afbeeldingen natuurlijk versleutelen met encryptiesoftware, maar dan moet je ze telkens weer uitpakken wanneer je ze even nodig hebt. Zou het niet handiger zijn om een versleutelfunctie in te bouwen in een fotoviewer zelf?

Wintrezur van Myplanetsoft is een krachtige en uitgebreide fotoviewer die alle functies vervult die je van zo’n programma verwacht en meer. De interessantste functie is ongetwijfeld de archiveringsoptie. Daarmee voeg je één of meerdere foto’s toe aan een archief dat je kan versleutelen. De encryptie-opties zijn niet min: je kan kiezen uit het A2R-formaat met AES encryptie, net als Blowfish, Twofish, Serpent en meer. Combineren is een optie voor die  foto’s die het daglicht echt niet mogen zien. De sleutel kan 128 tot 448 bits groot zijn.

[download_file]

Om te beginnen selecteer je de afbeeldingen die je aan een beveiligd archief wil toevoegen. Vervolgens klik je linksboven op de knop New. Een dialoogvenster verschijnt waar je nog afbeeldingen of zelfs hele mappen aan het archief kan toevoegen. Zodra je de selectie van bestanden voltooid hebt klik je op Start. In het volgende venster kies je waar het archief moet aangemaakt worden. Klik op Ok om de encryptie-opties tevoorschijn te toveren.

Wachtwoord

Je versleutelt je archief met een zelfgekozen wachtwoord waarvan Wintrezur aangeeft hoe veilig het is. Ben je geen fan van wachtwoorden, dan kan je via het sleutelknopje en de optie Set from File een afbeelding kiezen die als wachtwoord zal dienen. Onderaan bij Encryption settings kies je de versleutelmethode. Ben je tevreden met de instellingen, dan maak je het archief aan.

Om de versleutelde afbeeldingen te bekijken navigeer je met Wintrezur naar het archief. Om het te openen zal je het juiste wachtwoord moeten ingeven, of de juiste wachtwoordsafbeelding via het sleuteltje moeten selecteren. Is je wachtwoord juist,dan kan je meteen in het archief door je versleutelde afbeeldingen bladeren.

Ook zonder de verlseuteloptie is Wintrezur een krachtige viewer. Je kan er diavoorstellingen mee starten en eenvoudige bewerkingen op je afbeeldingen mee uitvoeren, zoals het verhogen van het contrast en de kleurintensiteit. Wintrezur vereist geen installatie. De alleenstaande versie van het programma download je hier. Verkies je een versie die je wel kan installeren, neem dan een kijkje op de website.