Word- en Excelbestanden zijn zo wijdverspreid dat iedereen ze wel kan openen op zijn pc. Van tijd tot tijd wil je echter een document delen zonder dat de ontvanger het kan aanpassen, en dan zijn .docx of .xls-extensies plots een stuk minder aantrekkelijk.

Met Docufreezer pas je daar een mouw aan. De gratis software kan jouw documenten omzetten naar een pdf of zelfs een afbeelding. Sterker nog, Docufreezer heeft een batchmodus zodat je hele mappen automatisch kan converteren.

[download_file]

Het programma is niet groot en installeert zich snel. De interface is erg eenvoudig en uitstekend gericht op de taak die de tool moet vervullen. Je kan bestanden toevoegen via de Add Files of Add Folder-knop, maar gewoon slepen vanuit verkenner lukt ook.

Opties
Onderaan bij Destination kies je het formaat waarnaar je de bestanden wil omzetten. Pdf maar ook png, jpeg en zelfs tiff behoren tot de keuzemogelijkheden. Via het radarwieltje open je verdere opties. Je selecteert er het type pdf of het soort afbeelding. Je kunt immers eenvoudig converteren naar bijvoorbeeld zwart-wit jpeg-abeeldingen met een zelf in te stellen kwaliteitsverhouding.

Onder Save To typ je het pad waarnaar je de omgezette bestanden wil opslagen. Je kan ook een map selecteren door rechts op de drie puntjes te klikken. Zodra je tevreden bent met je instellingen klik je op de grote groene startknop. Een dialoogvenster verschijnt, waarop staat te lezen dat je een gratis versie gebruikt. Wil je Docufreezer voor professionele doeleinden gebruiken, dan dien je een commerciële licentie aan te schaffen.

Links onderaan zie je de vooruitgang van Docufreezer. Wanneer alle documenten zijn omgezet, krijg je een melding. Het enige nadeel aan de tool is dat je Microsoft Word 2010 of recenter geïnstalleerd moet hebben op je systeem.  Zonder zal Docufreezer niet werken.