Je hebt een ‘dual boot’ constructie met twee Windows-versies opgezet en nu wil je een van beide toch liever weer weg… Geen spek voor je bek? Dan kan je dat aan NanWick Windows Uninstaller overlaten. Houd er wel rekening mee dat die alleen Windows Vista, 7 of 8 weg krijgt – Windows XP valt blijkbaar buiten de boot. 

STAP 1 / Downloaden & opstarten

Download de tool op www.nanwick.com/2012/12/nanwick-windows-uninstaller.html. Echter, het is wel opletten geblazen: klik hier niet (!) de downloadknop aan, tenzij je graag malware verwelkomt! Klik wel de link Download the portable version directly from here aan, waarmee je een bescheiden download van zo’n 358 kB binnenhaalt. Start vervolgens op met de Windows-versie die je wil behouden en dubbelklik op het gedownloade exe-bestand. Je hebt er wel ook .NET Framework 3.5 voor nodig, zo blijkt. Een venstertje duikt op, waar je de knop Scan indrukt.

 

STAP 2 / Opruimen maar

Vervolgens duid je de stationsletter aan van de Windows-partitie die je kwijt wilt. Heb je niet veel boodschap aan letters als C en D, dan zit er weinig anders op dan zelf grondig te verifiëren. Hoe dan ook doe je er goed aan eerst een veiligheidskopie te nemen. Alvast deze geruststelling: NanWick laat je niet toe de Windows-partitie te verwijderen van waaruit je op dit moment opereert. Bevestig je keuze en klik op Uninstall. De tool gaat nu aan de slag en toont je waar die mee bezig is. Dat blijkt een drietrapsproces: Accessing Files, Writing Permissions en Deleting Files – op mijn testtoestel nam de hele procedure toch wel een kwartiertje in beslag.