De domeinnamen .vlaanderen en .brussels zijn voor iedereen beschikbaar. Wil je er eentje, dan zal je snel moeten zijn, want registraties lopen maar tot zaterdagochtend.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Droom je al jaren van een eigen website, maar heb je het niet begrepen op de saaie .be’s of .coms? Dan heb je tot morgenochtend 15 november (10 uur) om een eigen .vlaanderen of .brussels –domein te versieren. Beide topdomeinen zijn sinds gisteren voor het eerst te koop voor particulieren, zo meldt de Belgische dnsdienst dnsbelgium.

De domeinnamen zijn niet voor jan en alleman beschikbaar. Om een website met de nieuwe extensie op de kop te tikken moet je in het bezit zijn van een geldige Belgische eID en de bijhorende Belgische identiteit. Bovendien mag je URL enkel gebaseerd zijn op je naam. Variaties zijn mogelijk: zo mag Jan Van Dam onder meer janvandam.vlaanderen of vandamjan.brussels aanvragen, maar vandam, vandamj en jvandam zijn eveneens geldige opties.

Om een domeinnaam aan te vragen moet je je identiteitskaart en een kaartlezer bij de hand houden, en de wizard van dnsbelgium doorlopen. Vervolgens krijg je een reservatiecode doorgemaild, waarmee je naar een registrar moet stappen. Dnsbelgium voorziet een lijst van registrars waar je terecht kan om de domeinnaam effectief te registreren.

De .brussels- en .vlaanderen-domeinnamen bestonden al, maar voordien waren ze enkel toegankelijk voor overheidsinstellingen en organisaties. Dnsbelgium maakt zich sterk dat de registratiemogelijkheid voor Belgische particulieren uniek is. In andere landen waar dergelijke domeinnamen bestaan worden die te grabbel gegooid voor de hele wereld. Bij ons krijg je dus de kans je eigen domeinnaam te reserveren, voordat Jan Van Damme uit Zuid-Afrika er mee gaat lopen.