Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Het internet opgaan zonder een degelijke beveiliging tegen malware is tegenwoordig ondenkbaar. Complete internetbeveiligingssuites zorgen voor zo’n allround beveiliging, maar die zijn doorgaans niet gratis.

Qihoo 360 Internet Security vormt hierop een uitzondering. Hoewel die ook weer niet helemaal allround is. Het programma ontbeert bijvoorbeeld een firewall.

[download_file]

Chinese maker
Qihoo, het bedrijf achter 360 Internet Security, is van Chinese origine. Op zich geen probleem, maar je houdt misschien toch maar beter in het achterhoofd dat het bedrijf enige tijd geleden een paar keer in opspraak is gekomen, onder meer omdat men het blijkbaar niet al te nauw nam met de privacy van de gebruikers. Je doet er dan ook goed aan het privacybeleid door te nemen voor je het programma installeert.

Zie je daar geen graten in, dan kun je gerust verder met de installatie. Heb je nog een ander beveiligingsprogramma draaien, dan wijst de installatiewizard je daarop en geeft je meteen de gelegenheid dat te verwijderen. Na afloop verschijnt dan het hoofdvenster van de tool.

Snel, volledig of op maat scannen
Opvallend zijn alvast de drie scanknoppen: een Quick Scan, een Full Scan en een Custom Scan. Bij deze laatste bepaal je zelf welke mappen of bestanden je op mogelijke malware wilt laten controleren.

Voor deze scans zet 360 Internet Security standaard maar liefst drie virusengines in: 360 Cloud Engine, QVM II Engine en de bekende BitDefender Engine. Blijkbaar een sterk trio, want in onafhankelijke antivirustests, waaronder die van het AV-Test Institute, kwam 360 Internet Security als een van de betere uit de bus. Ook absoluut nuttig: zo’n scanronde laat zich ook inplannen.

Standaard worden alleen applicatie- en documentbestanden gescand en belanden verdachte bestanden in quarantaine. Dat kun je echter wijzigen vanuit het instellingenmenu.  Het programma checkt standaard niet op rootkits, maar ook dat is aan te passen. Via een schuifknop stel je het beschermingsniveau in: van ‘low’ over ‘moderate’ naar high. Hoe hoger, hoe grondiger een scan verloopt, maar ook: hoe langer die zal duren en hoe groter ook het risico op valse positieven.

Witte lijst
Het is tevens mogelijk bepaalde bestanden aan een ‘witte lijst’ toe te voegen, zodat de tool die bij volgende scanrondes zal negeren (tenzij het programma vaststelt dat intussen iets aan die bestanden werd gewijzigd). Handig is nog de optie ‘Do not disturb’, zodat je bijvoorbeeld tijdens het gamen niet onnodig overvallen wordt door pop-upvensters, afkomstig van 360 Internet Security.

Het programma maakt zich bovendien sterk een ‘proactieve verdediging’ aan te bieden, waarbij je zelf kunt instellen welke van de vijf onderdelen daarbij actief moeten zijn (process, registry, network, file en driver). Het is echter niet duidelijk wat die verdediging precies inhoudt of hoe ze werkt. Feedback is inderdaad niet het sterkste punt van dit programma.

Schoonmaken
Naast de eigenlijke malwareprotectie voorziet het programma verder nog in een module voor het opschonen van sporen, met name de geschiedenis van browsers, Windows en Office-applicaties. Tot slot is er ook een sandboxmodule, waarin je bepaalde documenten kunt onderbrengen. Open je vervolgens een van die toegevoegde documenten, dan start de bijhorende applicatie automatisch in een geïsoleerde sandbox-omgeving op, zodat er in principe geen interactie mogelijk is met de rest van je systeem.

Qihoo 360 Internet Security biedt al bij al een degelijke beveiliging aan. Je mag je alleen niet al te veel storen aan de ietwat dubieuze privacyregels en aan de beperkte feedback rond de werking van het programma.

External links

360safe.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.