Windows opstarten houdt meteen in dat er heel wat ‘onzichtbare’ processen op de achtergrond actief worden. Die kan je echter naar de oppervlakte halen met het in Windows ingebouwde taakbeheer.

Is het je vooral te doen om bepaalde processen te monitoren en af te sluiten, dan is Daphne een handige aanvulling op het standaard taakbeheer. Althans voor gevorderde gebruikers.

[download_file]

Daphne werd aanvankelijk ontwikkeld om hardleerse processen te kunnen afsluiten (‘kill’), maar geleidelijk aan werden er mogelijkheden en functies aan toegevoegd zodat het programma inmiddels bijna de allures van een heuse taakbeheerder heeft aangenomen.

Wanneer je Daphne opstart, blijft het programma op de achtergrond actief. Dat merk je overigens aan een pictogram in het systeemgebied van de Windows-taakbalk. Klik je dit pictogram met de linkermuisknop aan dan verschijnt een overzicht van alle actieve processen. Standaard vind je hierin de procesnaam terug, de PID, het CPU-gebruik, de threads, het geheugengebruik (inclusief piekgeheugen), het pad, het aantal lees- en schrijfbewerkingen enzovoort. Vergelijkbaar dus met de informatie die je via het Windows taakbeheer kunt opvragen.

De verschillen met dat standaard taakbeheer worden duidelijker via het contextmenu van een geselecteerd proces. Vooral de kill-opties blijken hier goed uitgewerkt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen kill en kill politely, waarbij deze laatste iets minder doortastend te werk gaat. Een opvallende optie is ook Kill (politely) at, waarbij je dus het afsluiten van een proces kunt inplannen.

Erg handig is ook een verplaatsbare knop die je maar over een actief programmavenster hoeft te verslepen, waarna automatisch de door jou ingestelde actie wordt uitgevoerd op (de processen achter) dat programma. Kill is uiteraard een van de mogelijkheden.

Verder, voor wie meer wil weten over een specifiek proces voorziet Daphne in een handige link naar de online DRK database die meer details bevat over vele honderden processen.

Onder de Settings-knop bevindt zich onder meer nog de mogelijkheid om Daphne je systeem op specifieke processen te laten monitoren. Je kunt je bijvoorbeeld automatisch op de hoogte laten brengen via een pop-up wanneer een specifiek proces opstart, of je zorgt ervoor dat het proces automatisch met de gewenste prioriteit opstart.

External links

Houd je achtergrondprocessen in het oog!