Je harde schijf staat bol van mooie films en swingende songs. Leuk, maar die had je natuurlijk ook graag tot op je TV of je stereo-installatie gehad. Dat kan dankzij DLNA. Dat klinkt erg technisch, maar het werkt makkelijker – en goedkoper – dan je zou denken.

In deze workshop toon ik je alvast ook hoe je smartphone met behulp van een app muziek ophaalt van je pc en die netjes naar je hifi-installatie doorstuurt. Je apparaten moeten natuurlijk met DLNA overweg kunnen. Idealiter kleeft er ergens een sticker op met “DLNA certified”, maar proberen staat je in elk geval vrij. Overigens kan je op www.dlna.org terecht voor een overzicht van DLNA gecertificeerde apparaten.

STAP 1 / Windows Media Player

Ik houd het in deze beperkte workshop zo eenvoudig mogelijk en dus ga ik ervan uit dat je vertrekt van een pc met Windows 7 of 8, met de bedoeling die media op een ander apparaat te bekijken of te beluisteren. Je moet er dus op een of andere manier voor zorgen dat je pc als een DLNA-server optreedt. Met de ingebouwde Windows Media Player kom je al een heel eind. Allereerst schakel je de DLNA mediaserver-functie in je Windows Media Player in. Start deze toepassing op en open het menu Streamen.

STAP 2 / Mediastreaming activeren

Het is nu de bedoeling dat je vanuit de menu mediastreaming gaat activeren, zodat de media ook door je DLNA-compatibele apparaten gevonden worden. Zet dus die apparaten in elk geval maar al aan en zorg dat ze op hetzelfde netwerk als je pc zijn aangesloten. Maakt je pc geen deel uit van een ‘thuisgroep’ (wat ook absoluut geen vereiste is), dan klik je hier op Mediastreaming inschakelen. Had je eerder wel al een thuisgroep aangemaakt, dan verschijnt hier Mediastreaming inschakelen met thuisgroep. Wanneer je deze optie selecteert, moet je dan wel nog even aangeven welk type media je wil delen (afbeeldingen, muziek en video’s, bijvoorbeeld). Had je dat al eerder gedaan, dan krijg je Meer streamingopties te zien in het menu Streamen.

 

STAP 3 / Apparaten selecteren

Hoe dan ook, uiteindelijk beland je bij een venster dat de gedetecteerde UPnP/DLNA-apparaten in je netwerk oplijst. In mijn geval zijn dat onder meer een paar pc’s en twee al wat oudere Eminent media-apparaten: EM7075 (receiver) en EM3710 (internetradio). Je beslist hier zelf welke apparaten toegang horen te krijgen tot je mediabibliotheek. Klik op Aanpassen bij elk apparaat om telkens aan te geven welke media je daar ter beschikking wil stellen. Bevestig met OK. In het menu Streamen tref je ook Apparaten automatisch toestaan mijn media af te spelen aan. Let er wel voor op deze optie zonder meer te selecteren. Immers, verbind je je computer (laptop?) naderhand met een ander, publiek netwerk, dan kan zowat iedereen zomaar aan je gedeelde media!

 

STAP 4 / Bibliotheek beheren

Over naar de andere kant van het verhaal: de DLNA-client, zeg maar. Hoe je (de mediabestanden op) je DLNA-server bereikt, hangt van het apparaat af, maar doorgaans is dat niet moeilijker dan de naam van je computer aan te klikken en naar de gewenste mediatypes en –bestanden te navigeren. Gezien Windows Media Player ook als een DLNA-client kan fungeren vind je de gedeelde mediabibliotheek ook op je andere pc’s terug, althans indien die zich in hetzelfde netwerk bevinden. Start ook hier Windows Media Player op en open Andere bibliotheken in het linkerpaneel. Vervolgens klik je de gedeelde bibliotheek aan; desnoods selecteer je in het contextmenu nog even Vernieuwen. Merk op dat de gedeelde inhoud standaard een combinatie is van alles wat zich in de mediamappen bevindt binnen je eigen profielmap (C:Users) en binnen de publieke profielmap (C:UsersPublic). Is dat niet je bedoeling, open dan de Windows Media Player en kies Organiseren / Bibliotheken beheren. Ga naar het gewenste mediatype en pas de gedeelde mappen aan. Je kan bijvoorbeeld Mijn afbeeldingen hieruit Verwijderen maar net zo goed ook andere mappen toevoegen.

 

STAP 5 / BubbleUPnP

Op deze manier wordt het dus perfect mogelijk bijvoorbeeld je favoriete muzieknummers op je pc met Windows Media Player te streamen naar een DLNA-apparaat dat met je muziekinstallatie is verbonden. De controle hierover gebeurt echter vanop je pc. Veel leuker wordt het als je bijvoorbeeld je smartphone als DLNA-controller laat fungeren. Dat werkt veel comfortabeler. Ik toon even hoe je dat doet de Android-app BubbleUPnP – ik geef al meteen mee dat die ook prima overweg kan met andere media servers en zelfs met Google Play, een muziekcollectie in de cloud. Maar goed, ik beperk me hier tot het streamen vanuit Window Media Player. Je vindt de app in de Play Store. De gratis variant toont advertenties en laat niet meer dan 16 nummers in een ‘shuffle’ toe, maar met circa € 3,50 heb je hier geen last meer van. Installeer de app op je smartphone.

 

STAP 6 / Media(-apparaten) instellen

Start de app op en kies Devices. Je krijg hier zowel de beschikbare UPnP/DLNA-renderers (de apparaten die instaan voor het verwerken van de media) als de UPnP/DLNA-bibliotheken (de mediabestanden op je server) te zien. Standaard verschijnt hier altijd Local Renderer en Local Media Server. Selecteer je dit duo, dan zal BubbleUPnP de lokale muziek afspelen op je smartphone. Dat was echter niet de bedoeling en dus gooi je het over een andere boeg. Bij Libraries selecteer je de (pc met de) gedeelde bibliotheek van Windows Media Player – die pc moet natuurlijk aan staan en intussen niet in slaap zijn gedonderd. Bij Renderers tik je de naam van je DLNA-afspeelapparaat aan. In mijn geval is dat de mediaspeler EM7075. Over nu naar Library, waar je (bijvoorbeeld) de rubriek Muziek opent. Je kan echter net zo goed naar Afspeellijsten gaan om afspeellijsten te openen die je in je Windows Media Library hebt gemaakt. Via de instelknop (rechtsboven) kan je altijd Reload aantikken om de bibliotheek te verversen.

 

STAP 7 / Media afspelen

Heb je eenmaal de gewenste nummers, artiesten of afspeellijst voor je staan, ga dan naar de instelknop, kies (bijvoorbeeld) Select all en vervolgens Play shuffled. Je muziekselectie wordt nu in willekeurige volgorde afgespeeld op de gekozen DLNA-renderer. Het is uiteraard ook mogelijk die selectie aan een lokale afspeellijst toe te voegen: kies dan Add to saved playlist, geef een geschikte naam aan de lijst en sla die op. De rest van het verhaal ken je inmiddels.

Wil je zien welk nummer er op dit moment aan het spelen is, tik dan onderaan Now playing aan. Via de knopjes kan je de muziek pauzeren of snel naar een vorig of volgend nummer gaan. Houd je je vinger een tijdje op een muzieknummer, dan komen nog andere interessante opties naar boven, zoals Enqueue (het nummer belandt onderaan de lijst met af te spelen nummers), Enqueue after playing (het nummer wordt meteen na het huidige nummer afgespeeld) en Enqueue and play (het nummer speelt onmiddellijk af). Veel plezier met BubbleUPnP!