Windows 8 heeft best wat kritiek over zich heen gekregen met zijn tweeledige besturinggsysteem. De helft is gemaakt voor mobiele toestellen, waarop je meestal maar één programma tegelijkertijd gebruikt. De andere helft is voor desktopgebruikers, die gewend zijn meerdere vensters open te houden om hun werk te doen. Da's niet echt elegant, maar met ModernMix kan je enkele functies van een typisch besturingssysteem voor desktops, zoals Windows 7, toch naar Windows 8 halen. 

STAP 1 / ModernMix installeren

ModernMix is een klein programma'tje voor Windows 8 dat je helpt om het besturingssysteem weer wat dichter bij de klassieke, vertrouwde Windows-omgeving te krijgen. Het doet dat onder meer door apps in een venster te laten draaien. Dat alleen al maakt het voor mezelf en mijn desktop de prijs van vijf dollar waard. Je vindt ModernMix op https://www.stardock.com/products/modernmix. Installatie is redelijk simpel.

 

STAP 2 / Nu met meer vensters

Wanneer je ModernMix opent, krijg je meteen het configuratiemenu voor je neus. Hier kan je voor elke app – of dat Mail is, dan wel Kaarten, Personen of Solitaire – kiezen of het in een eigen venster wordt geopend. Dat betekent dat  je die apps in hun splinternieuwe venster kan verhuizen, groter of kleiner maken, en kan afsluiten met een klik op de x-knop. Leuk is dat je een verschil kunt maken tussen applicaties die je opent vanuit het Startscherm, en applicaties die je opent in het bureaublad. Is een van je gezinsleden ondertussen helemaal mee met de mobiele manier van werken, dan hoeft ie zich niet nog eens aan te passen. In het configuratiescherm kan je kiezen om nieuwe apps in full screen (zoals het was), in een groot venster of in een klein venster te openen. Je kan ook ModernMix melden dat je apps altijd wilt laten opstarten in hun laatst gebruikte setting.

 

STAP 3 / In de praktijk

In het tabblad App settings kan je nog per geïnstalleerde app je voorkeuren aangeven, als je dat wilt. Rechtsklik op een app die je vaak gebruikt en geef aan of het automatisch in een venster dan wel in een volledig scherm moet starten. Hetzelfde menu laat je trouwens een icoontje op het bureaublad zetten, zodat je idealiter nooit meer naar het Startscherm hoeft te gaan.

Hoe werkt dat in de praktijk? Ik zet alvast Solitaire in een venster, zodat ik het kan spelen terwijl ik in een ander venster aan het werken ben. Waar dient Solitaire anders voor? De app is een van de typische Windows 8-apps, maar met ModernMix duikt hij nu op in mijn Startbalk, zodat ik snel van venster kan wisselen als de baas langskomt. Leuk is trouwens dat je met een druk op de F10-toets kan wisselen tussen de standaardmodus in volledig scherm, en de klassieke venstermodus. Hetzelfde doe je moet het piepkleine ModernMix-menu in de rechterbovenhoek.