Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Je pc of je laptop met het internet verbinden, voor veel meer werd wifi vroeger niet gebruikt. De laatste jaren is het aantal toepassingen echter exponentieel toegenomen en worden almaar meer apparaten voorzien van een wifi-chip. Tien dingen die je nog met wifi kan doen, naast surfen.

1. Muziek streamen

Muziek tot in de verste uithoeken van je huis streamen, dat doe je met een van de vele draadloze streamers die er ondertussen te koop zijn. Een van de interessantste systemen vinden wij de Sonos, een Amerikaanse fabrikant die niets anders dan dit soort toestellen bouwt. Er zijn Sonos-streamers die je aan je bestaande hifi-installatie kan hangen, er zijn er met een ingebouwde versterker, er zijn alles-in-een-systemen met luidspreker en er is zelfs een die ook als soundbar onder je tv kan dienst doen.

Je kan met het Sonos-systeem tot maximaal 32 kamers in je huis koppelen (voor de wat ruimer behuisden onder ons). Technisch gezien werkt Sonos zelfs niet echt met wifi, want het bedrijf gebruikt een eigen ontwikkelde technologie die helemaal is toegespitst op het draadloos vervoeren van muzieksignalen. De Sonos kan muziek plukken van diensten als Spotify, Deezer of Google Play Music, maar ook mp3’tjes van een NAS afspelen. Vanaf 199 euro haal je een kleine Sonos Play:1-speaker in huis. Een PlayBar-sounbar maakt je portemonnee 699 euro lichter.

2. Gratis telefoneren

Diensten als Skype, Viber en Tango maakten de weg vrij voor gratis-telefoneren-via-het-internet en tegenwoordig kan je zelfs vanuit Google Plus of Facebook je vrienden een belletje geven (bij Facebook via een omweggetje langs Skype weliswaar). Natuurlijk kan je hiervoor je smartphone of computer gebruiken, maar er bestaan ook een hoop “klassieke” telefoons die dit foefje onder de knie hebben.

Met de RTX Dualphone 4088 bijvoorbeeld kan je zowel via Skype telefoneren als via het klassieke netwerk. Je moet gewoon zijn basisstation op je router inpluggen en je kan beginnen kwebbelen. Als je daarnaast nog het reguliere telefoonnetwerk wil gebruiken, moet je natuurlijk ook een telefoonlijn aansluiten. De RTX voldoet aan de DECT-standaard, heeft HD Audio voor optimale belkwaliteit, een indicatorlampje voor nieuwe berichten en gemiste gesprekken en beschikt over een kleurendisplay. Wanneer een andere Skype-abonnee je belt, zie je meteen ook zijn naam en foto op het schermpje verschijnen. Je kan het apparaat via de Skype-website bestellen en dat voor 89 euro.

3. Je thermostaat bedienen

In de afdeling “niet-voor-de-hand-liggende-apparaten-die-toch-met-wifi-worden-uitgerust” hoort zonder enige twijfel de Nest-thermostaat thuis. Sinds kort is het toestel ook in België te koop. Een van de sterke punten is dat de Nest na verloop van tijd je gedrag aanleert en daar dan de verwarming op afstemt, zodat je zonder comfort in te boeten toch energie kunt besparen. Uiteraard kan je de Nest volledig bedienen via een webinterface, maar ook via apps voor de iPhone en Android, overal waar er internet is.

Wie er eentje wil bestellen, moet zich wel goed informeren of de thermostaat wel met zijn ketel samenwerkt. Gebruikers op het oude continent klagen wel eens over een incompatibele verwarming en ook met bijvoorbeeld Europese boilers kan het wel eens fout lopen. De Nest kost 219 euro.

4. Je woning beveiligen

Een klein, onopvallend kastje dat echter propvol sensoren zit en, uiteraard, wifi aan boord heeft. Dat is de Canary, een apparaat waarmee je je huis op afstand kan monitoren. Het toestel begon als een IndieGoGo-project en heeft onder meer een microfoon, een HD-camera met nachtzicht, een sirene, een sensor voor de luchtvochtigheid en -kwaliteit, een bewegingssensor en een temperatuursensor aan boord. Zodra je hem aan je netwerk hangt, krijg je de gegevens van al die sensoren naar je smartphone doorgestuurd via een app. Je kan de beelden van de camera ook opnemen en het apparaat zo instellen dat dat bijvoorbeeld alleen gebeurt als de bewegingsdetector iets opmerkt.

Als de Canary een abnormale stijging van de temperatuur detecteert, wat op een brand kan wijzen, word je meteen via een berichtje verwittigd. Zo kan je dan de politie of de brandweer verwittigen en meteen ook al de sirene laten loeien. De Canary kost 249 dollar en is te bestellen via de site van de fabrikant. Hij is verkrijgbaar in het wit, zwart of grijs en je kan maximaal vier Canary’s op hetzelfde netwerk koppelen.

5. Apps op je televisie draaien

Elke zichzelf respecterende elektronicafabrikant maakt dezer dagen geen televisies die je aan het internet kan hangen, via wifi of een ethernetkabel. Doe je dat, dan komt er plots een plejade aan nieuwe diensten beschikbaar. Welke, dat hangt een beetje af van fabrikant tot fabrikant. Zo kan je bijvoorbeeld een video-on-demand-dienst als Netflix oproepen, je Twitter-feed controleren, foto’s bekijken via Picasa, het nieuws lezen via de app van Het Laatste Nieuws, de weersvoorspellingen nakijken met Buienradar of muziek beluisteren via streamingdiensten als Deezer. 

Daarnaast integreren de meeste tv-bouwers meteen ook een mediaplayer in hun tv-software, zodat je geen aparte speler meer nodig hebt om bijvoorbeeld een film of vakantievideo van je NAS te streamen. 

 

 

6. Foto's draadloos naar je pc overzetten

Als je digitale camera niet met wifi uitgerust is, is er een eenvoudig trucje om dit toch toe te voegen. Daarvoor heb je een geheugenkaartje met ingebouwde wifi-chip nodig. Er zijn verschillende fabrikanten die deze kaartjes op de markt brengen (o.a. Toshiba en Transcend), maar de bekendste is waarschijnlijk wel EyeFi. De belangrijkste toepassing is natuurlijk het draadloos overzetten en back-uppen van je foto’s naar een veilige plaats. Dat kan bijvoorbeeld je pc zijn: zodra je thuis komt van vakantie, zet je je fototoestel aan en het kaartje zoekt automatisch contact met je computer om al je kiekjes en videofilmpjes naar je harde schijf te versluizen. Vandaar uit kan de EyeFi-software ook nog eens een bijkomende back-up maken naar bijvoorbeeld Flickr.

Maar ook tijdens je vakantie kan het kaartje al z’n diensten bewijzen. Het is (met de Eyefi-app) ook mogelijk om je opnames meteen al naar je tablet of smartphone over te zetten. Als je camera dan in zee of in een ravijn dondert, zijn ten minste toch je foto’s gered. Een nadeel is wel dat dit soort kaartjes niet bepaald goedkoop zijn. Een EyeFi-kaartje met 16GB opslagruimte kost met zijn 52 euro al snel het driedubbele van een regulier SD-kaartje.

7. Alles in de gaten houden met camera's

Het is nog volstrekt geen reden om paranoïde te worden, maar toch: volgens cijfers van de politie zou ook in ons land het aantal inbraken hand over hand toenemen. Om de dieven af te schrikken kan je je huis of winkel beschermen met een of meerdere draadloze wifi-camera’s. Het aantal fabrikanten die die op de markt brengen, is ondertussen al niet meer op de vingers van twee handen te tellen.

Het Taiwanese D-Link bijvoorbeeld (dat vooral bekend is voor zijn netwerkapparatuur) heeft een heel gamma in de aanbieding. De DCS-232L is een model in een stof- en watervrije behuizing. Hij kan beeldopnames maken aan een resolutie van 720p en heeft daarvoor uiteraard ook een microfoon ingebouwd. De beelden kan je lokaal opslaan op een SD-kaartje of overzetten naar een NAS in je netwerk (gesteld dat je zo’n apparaat hebt, uiteraard). Daarna kan je ze bekijken met je webbrowser of via de D-Link-app op je smartphone of tablet. Natuurlijk kan je op die manier ook live je eigendommen in de gaten houden. Deze camera is tevens uitgerust met een nachtsensor om in de duisternis objecten te filmen die tot vijf meter ver staan. Je haalt hem in huis voor iets meer dan 200 euro.

8. De verlichting regelen

Philips gooit de laatste tijd hoge ogen met zijn Hue-verlichting, LED-lampen en –spotjes die je draadloos kan bedienen. Het eerste wat je daarvoor moet in huis halen, is de Hue-starterskit, want daarin zit, naast drie lampen, de zogenaamde “bridge”, het kastje dat je met een kabel op je router moet aansluiten en dat daarna de lampen bedient. Eén bridge kan tot maximaal 50 lampen controleren.

Zodra dat achter de rug is, ben je vertrokken. Je kan om te beginnen natuurlijk je lampen aan en uitzetten via je smartphone of tablet, maar je kan zo bijvoorbeeld ook “lichtscènes” maken (de Hue-lampen kunnen 16 miljoen kleuren weergeven) en die lichtscènes via een timer automatisch aanpassen aan het moment van de dag. Via geofencing kan je bijvoorbeeld ook de verlichting laten aanspringen zodra je je huis binnenstapt en als je een Philips Ambilight-tv hebt, kan je de lampjes ook het lichtpatroon van je tv laten volgen. Hue werkt ook samen met de populaire app IFTTT, waardoor het aantal toepassingen helemaal onbegrensd wordt. Je kan bijvoorbeeld je verlichting aanzetten met een sms’je, de lichtscènes aanpassen aan de weersvoorspellingen of de lampen laten flikkeren als je een mailtje binnenkrijgt. De Hue-starterkit kost 200 euro.

9. Draadloos printen

Op de goedkoopste exemplaren na, kunnen de meeste printers tegenwoordig in je thuisnetwerk opgenomen worden en dat heeft ook wel zo zijn voordelen. Als je bijvoorbeeld meerdere computers in huis hebt, kunnen die allemaal gebruik maken van de printer, gedaan dus met Word-documenten op je laptop te schrijven, waarna je ze via een USB-stick op je desktop-pc uitprint. Bovendien kan je de printer zetten waar je wil, in een uithoekje van je huis bijvoorbeeld waar hij niet in de weg staat en gerust wat herrie mag maken. Nog een voordeel: via een draadloze printer kan je ook printen vanaf je smartphone of tablet. Meestal heb je daarvoor dan wel de hulp nodig van een speciale app die je printerfabrikant voorziet.

Heb je echter nog een printer die prima werkt, maar die niet draadloos is, dan is het natuurlijk wel zonde om die zo maar weg te gooien. In dat geval kan je gebruikmaken van een printer server. Dat is een klein kastje dat je via USB aan je printer hangt en dat daarna draadloos verbinding kan maken met je netwerk. Zo heb je van je bedrade printer plots toch een draadloos exemplaar gemaakt. Enige bedenking hierbij: de prijs van zo’n printer server scheelt meestal niet zo geweldig veel van een “echte” draadloze printer.

10. Een NAS installeren

Hoewel het niet eens echt draadloze apparaten zijn, moeten we het in dit overzicht toch ook over de NAS hebben, of de Network Attached Storage. Een NAS is een computer zonder toetsenbord of muis, wiens enige taak het is om bestanden beschikbaar te maken voor andere apparaten in je netwerk. Dat kunnen bijvoorbeeld mp3’s zijn, foto’s of films, maar evengoed Word-documenten of Excel-sheets. Zo kan je die files dus benaderen van op eender welke andere genetwerkte pc in je huis. Andersom kan je ook back-ups van je pc naar je NAS sturen. De meeste NAS-fabrikanten hebben ook mobiele apps ontwikkeld zodat je on the road je muziek of video's naar je smartphone of tablet kan streamen.

Een NAS kan je kopen met harde schijven ingebouwd of leeg, in dat laatste geval zal je dus zelf een of meerdere schijven moeten aanschaffen. Er bestaan NAS-apparaten waarin je één harde schijf kwijt kan, maar er zijn ook professionele modellen die tot tien hard drives kunnen slikken, in dat laatste geval heb je dus echt wel terabytes en terabytes aan opslagcapaciteit voorhanden. Een eenvoudige NAS zonder ingebouwde harde schijf koop je al voor rond de 100 euro.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.