Google lanceerde maandag de verspreiding van Android 5.0 Lollipop, en maakte tegelijk bekend dat Google Calendar en Gmail significante updates meekregen.

Googles Gmail voor Android kreeg een flinke design-update die nu naar zo veel mogelijk gebruikers wordt uitgerold, met een nieuwe look en tweaks aan de inbox die de hele gebruikservaring aangenamer moeten maken.

Je krijgt Gmail natuurlijk automatisch op alle Android-telefoons, maar nieuwe toestellen die Android 4.0 tot 5.0 draaien zullen de nieuwe versie van de app krijgen, waarvan we de beste features hier uiteenzetten.

Nieuw ontwerp

Het eerste wat in het oog springt in de nieuwe Gmail is de rode balk aan de bovenkant. Je hebt nog steeds het uitschuivende menu aan de linkerkant, waar je tussen accounts kan wisselen en berichten kan weergeven volgens Gmails ingebouwde categorieën, waaronder Primary, Social, Promotions en Updates.

De nieuwe Gmail voelt daarenboven veel frisser aan, met de nieuwe designlijn die je in heel Android Lollipop terugvindt. Meer witruimte en de “plattere” vormgeving doen denken aan Apples iOS, maar het geheel blijft herkenbaar Google. Het feit dat de icoontjes van je contacten nu rond zijn in plaats van vierkant maakt dat alles meteen een stuk luchtiger oogt.

In het menu merk je ook dat elke categorie haar eigen icoon heeft meegekregen, waardoor het navigeren veel vlotter verloopt.

Niet alleen voor Gmail

De grootste wijziging aan Gmail is waarschijnlijk de mogelijkheid om e-mailaccounts van andere diensten toe te voegen. Alle IMAP- en POP-accounts, waaronder die van Yahoo Mail en Outlook, kan je vanaf nu toevoegen aan de app. Eerder kon je deze accounts al instellen op een Android-toestel, maar enkel via de ingebouwde mail-app, niet in Gmail.

Dit is een grote stap om van Gmail voor Android de standaard-e-mailclient te maken voor een grotere groep gebruikers, omdat je nu flexibiliteit en toegang tot al je accounts krijgt, waar dat voorheen uitgesloten was.

Werken met je inbox

Een aantal wijzigingen in Gmail lijken op het eerste zicht klein, maar zullen al snel onmisbaar worden in je dagelijkse gebruik van de app.

In de linker onderhoek vind je nu een compose-knop om een nieuwe mail op te stellen, zodat je dat met één tik kan doen. Er zijn ook nieuwe reply-toetsen toegevoegd onder elke e-mail, zodat je snel kan antwoorden als je een bericht gelezen hebt.

Ook belangrijk is dat een hoop veelgebruikte acties uit de verborgen menu’s zijn gehaald en een plaats in de interface kregen. In je inbox is er rechts een knop om (groepjes) e-mails te verplaatsen naar een andere map; als je aan een nieuwe mail aan het werken bent, vind je op die locatie de nieuwe bijlagen-knop. Deze features zijn inhoudelijk niet nieuw, maar werden wel op een veel efficiëntere plaats gezet.

Nieuwe veegopties

In de oude Gmail-app kon je mails alleen verwijderen met een veegbeweging. Nu vind je in de instellingen een ietwat verborgen optie om je te laten kiezen hoe je met nieuwe berichten wil omgaan.

In de algemene instellingen zie je een optie voor de standaardactie van Gmail. Die kan je instellen om je mail met één swipe te archiveren of te verwijderen. Opnieuw: geen grootse vernieuwingen, maar het is wel fijn om eindelijk de keuze te krijgen.

Gewoon Gmail, maar dan beter

De nieuwe Gmail-app blaast je niet van je sokken met nieuwe features, maar de vele kleinere tweaks maken de interface makkelijker te bedienen. De optie om ook niet-Gmail-accounts toe te kunnen voegen is een grote verbetering, waardoor je minder apps moet openen om je mail te checken.

De grootste aanpassing zit echter in de algemene feel van de app. Er is meer ruimte en het geheel voelt niet meer zo samengebald aan als eerder. En met meer knoppen die uit de menu’s in de interface geplaatst werden, zijn vaak gebruikte acties maar een tik weg. Waardoor je dagelijkse portie mails veel vlotter kan worden afgehandeld.