Photoshop mag dan nog altijd de standaard zetten, het programma blijft wel stevig qua prijs. Wie toch (semi-)professioneel aan de slag wil maar liever niets betaalt, heeft aan het openbronprogramma Krita een mooi alternatief.
Krita, dat oorspronkelijk alleen voor Linux beschikbaar was maar al enige tijd in Windows-versies (32- en 64-bits) verkrijgbaar is, is weliswaar ook geschikt om foto’s te bewerken maar weet zich vooral toch als een schildertool te ontpoppen. Dat komt vooral door de talrijke brush presets (wij tellen er zo’n 120), maar het programma heeft nog veel andere functies die het best aantrekkelijk maken voor de creatieve ontwerper. Zo kun je bij aanvang uit een reeks sjablonen kiezen die bijvoorbeeld zijn afgestemd op het maken van strips.
[download_file]
De interface biedt in elk geval weinig verrassingen: links de gereedschapskist (met 34 tools), in het midden het canvas en rechts een reeks panelen, waaronder Tool Options, Add Shapes, Brush Presets, Layers en Channels. Uit deze laatste twee kun je al meteen opmaken dat het programma ook lagen en kanalen (inclusief alfakanaal) ondersteunt. Enigszins verrassend is wel dat je door het canvas met de rechtermuisknop aan te klikken toegang krijgt tot een brush-selector en een kleurenpalet.
Verder treffen we in Krita nog een hele reeks filters aan (weliswaar minder dan in Photoshop), evenals de mogelijkheid om acties op te nemen in de vorm van macro’s en die naderhand weer af te spelen. Ook de selectietools blijken goed uitgebouwd in dit programma, met keuzes als grow, shrink, feather en border selection.
Krita kan bovendien met heel wat grafische formaten onderweg en geeft je de mogelijkheid om je afbeeldingen op te slaan in onder meer bmp, gif, jpg, png, tif en zelfs psd.
Krita mag dan nog niet de stabiliteit of het functiepakket van een Photoshop hebben, het heeft veel in huis om de digitale ontwerper te bekoren. Op het moment van dit schrijven is er trouwens een Kickstarter-project aan de gang waarbij de makers van Krita 15.000 euro hopen binnen te halen. De belofte: een nog beter programma met extra functionaliteit (tegen eind 2014) en een port naar OS X.