Er zijn verschillende tools en services die automatisch alle foto’s die je met je smartphone of tablet maakt back-uppen naar de cloud. In deze workshop ga ik echter uit van Dropbox, wegens zo goed als alomtegenwoordig en met 2 GB gratis opslagruimte zit je al behoorlijk comfortabel. Je vindt de app zowel voor Android, iOS als BlackBerry (www.dropbox.com/mobile). In deze workshop ga ik uit van de Androidversie.

STAP 1 / Veilig naar de cloud

Wanneer je de Dropbox-app op je smartphone installeert, moet je de app eerst een aantal machtigingen verlenen: zo vraagt die onder meer volledige netwerktoegang, en toegang tot je camera en opslagruimte. Tik op Accepteren en vervolgens op Sign in. Eenmaal aangemeld gaat het snel. Je krijgt namelijk meteen al de vraag op je bord of je de automatisch uploadfunctie voor je camera wilt activeren (tik Turn on Camera Upload aan) en ook of je daar video’s bij wilt dan wel alleen foto’s (zo ja, zet Include videos dan op Aan). Schakel je deze uploadfunctie inderdaad in, dan begint Dropbox al meteen aan de uploads van alle kiekjes die je met je camera hebt gemaakt.

 

STAP 2 / Overzicht met albums

Klik je op de voortgangsbalk, dan krijg je iets meer details te zien. Je verneemt ook hoeveel foto’s Dropbox heeft aangetroffen en hoeveel er nog in de wachtrij voor de cloudback-up staan. Niet onbelangrijk voor wie op zijn mobiel dataverbruik wil besparen: stel How to upload bij voorkeur in op Wi-Fi only – dat is trouwens de standaardoptie. Bij What to upload kun je alsnog kiezen of je foto’s dan wel ook video’s wilt laten back-uppen. Onderaan tref je nog de knop Albums aan. Die is initieel leeg. Wil je hier toch albums creëren, houd je vinger dan even op de gewenste foto’s (zodat het vakje met het vinkje blauw kleurt) en tik het pictogram Add to album aan. Kies desgevallend Create new album, geef je album een gepaste naam en bevestig met Gereed.