Een fotocollage is altijd wel een leuke herinnering aan een reis, een babyborrel of een familiefeest. Zo’n collage kan je natuurlijk samenstellen met een of andere fotobewerker, maar voor wie dat sneller wil doen, is Collagerator een prima, gebruiksvriendelijke tool.

De naam Collagerator maakt meteen al duidelijk dat het samenstellen van een fotocollage zowat de enige functie is die je in dit programma zult aantreffen. Zodra je het opstart wordt je gevraagd of je een bestaande collage wil openen dan wel een nieuwe collage wil creëren. Dat laatste gebeurt overigens vanuit een “template library”. Een sjabloonbibliotheek dus, waarbij in totaal zo’n honderd collage-ontwerpen voor je klaarstaan.

[download_file]

Honderd lijkt weliswaar erg royaal, maar dat is slechts schijn. Immers, nagenoeg elk ontwerp wordt in twee oriëntaties (horizontaal en verticaal) aangeboden, en bovendien bevat elke ontwerpcategorie (zoals 2” x 3”, iPad Retina Screen, iPhone Screen…) telkens vijf nagenoeg dezelfde ontwerpen.

Hoe dan ook, zodra je het gewenste ontwerp hebt geselecteerd, kun je de foto’s toevoegen. Het blijft evenwel mogelijk de paginagrootte aan te passen. Collagerator kan met de meeste gangbare formaten overweg, waaronder tif, bmp, gif, ico, jpg en png.

Zodra je foto’s zijn toegevoegd, kun je de lay-out nog op allerlei manieren aanpassen. Zo kun je de positie en de grootte van elke foto wijzigen, de schaduw (afstand en grootte) veranderen, randen toevoegen en de achtergrond aanpassen. Alle aanpassingen zie je meteen in het voorbeeldvenster gereflecteerd.

Ben je klaar met je compositie dan kun je die in een eigen formaat (mhc) bewaren – zodat je de collage later nog kunt aanpassen – maar ook naar diverse afbeeldingsformaten (en groottes) exporteren. 

External links

Maak een collage van je foto’s