Hedendaagse software telt encyclopedieën aan code. Niet verwonderlijk dus dat die code niet altijd even perfect is. Hackers zoeken naar kwetsbaarheden in software om zo hun rommel op je systeem te zetten. En wanneer dat gebeurd is, begint de taak van een klassieke antivirus- of antimalwaretool: de kwaadaardige code detecteren en stoppen.

Een splinternieuw programma van Malwarebytes: Anti-Exploit, wil de taak van antivirusprogramma’s verlichten. In de plaats van de wachten totdat schadelijke software op je op je pc staat, zoekt Anti-Exploit de lekken zelf op, om ze vervolgens te barricaderen zodat hackers niet meer binnenkomen.

[download_file]

Hoe gevaarlijk en vervelend lekken zijn werd het afgelopen jaar meer dan duidelijk. Denk maar aan de zeroday-exploit in Internet Explorer 8. Anti-Exploit houdt dergelijke lekken volgens Malwarebytes mooi dicht totdat het bevoegde bedrijf zijn code kan aanpassen.

Gratis

Pedro Bustamante van Malwarebytes maakt zich sterk dat zelfs de bètaversie van de tool, die vorig jaar uitgebreid getest werd, een bijna vlekkeloos palmares heeft. “Geen enkele zeroday-uitbuiting is binnengeraakt sinds de eerste bèta”, aldus Bustamante.

Anti-Exploit is beschikbaar in twee smaken: de gratis versie en een premiumeditie. De gratis versie houdt je browsers en bijhorende extensies lekvrij, net zoals het kwetsbare Java. De premiumversie kost 25 dollar en beschermt ook tegen kwetsbaarheden in pdf-lezers, Office en de populairste mediaspelers.

Antivirus

De gratis editie van Anti-Exploit download je hier. Via de tabs Shields kan je duidelijk zien welke bescherming er inbegrepen is en welke niet. Bij logs zie je welke van de programma’s die je draait werkelijk in de gaten worden gehouden door Anti-Exploit.

De software belooft een erg nuttige en krachtige tool te zijn, zeker voor bedrijven die veel data te beschermen hebben. Toch vervangt Anti-Exploits je antivirus niet. Er zijn immers nog andere manieren voor bedreigingen om op je systeem te geraken. Zie de tool eerder als een extra schild in de constant aanhoudende strijd tegen virussen en malware.