Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Google Cloudprinter is een dienst waarmee je documenten via het internet naar de printer thuis stuurt. Voor het transport van de bestanden maakt Google gebruik van een versleutelde HTTPS-verbinding. Het maakt niet uit op welke manier je deze bestanden verstuurt, via tablet, smartphone of computer, en het maakt evenmin uit waar je bent. Om gebruik te maken van de dienst moet je je natuurlijk wel aanmelden met je Google-ID.

STAP 1 / Cloudprinter

De printer voor afdrukken-op-afstand moet wel afgestemd zijn op cloudprinting. Er zijn twee mogelijkheden: ofwel beschik je over een zogeheten cloudprinter, de lijst staat op www.google.com/cloudprint/learn/printers.html, ofwel heb je een klassieke printer. Cloudprinters zijn machines die rechtstreeks via het internet verbinding maken. Er is dus geen extra software nodig en meestal kun je vanuit het controlepaneel op de printer de identificatiecode afdrukken die je straks voor de configuratie van de Google Cloudprinter nodig hebt. Ben je de gelukkige bezitter van zo’n machine, dan surf je naar de website hierboven en je klikt bij het juiste model op Instellen. Dan kom je op de pagina om de printer te koppelen aan Google Cloudprinter, waar je de identificatiecode ingeeft.

 

STAP 2 / Klassieke printer

Heb je geen echte cloudprinter, dan moet Windows, Mac OS of Linux een ommetje maken via een recente versie van Google Chrome. Open de browser en klik rechtsboven op het pictogram Google Chrome aanpassen en beheren. Hier kies je Instellingen en (helemaal onderaan) Geavanceerde instellingen weergeven. Onderaan staat de rubriek Google Cloudprinter waar je de knop Printers toevoegen gebruikt. Als je nog niet was aangemeld bij Google, dan is dit nu wel het uitgelezen moment. Klik op de knop Add printers en na enkele seconden vindt Google Chrome de printers op je systeem. Vink de printers aan die je wilt gebruiken voor cloudprinting en klik nog een keer op de knop Printer(s) toevoegen.

 

STAP 3 / Test

Nadat je de printer(s) hebt toegevoegd, wil je deze technologie wel eens aan het werk zien. Doe dat vanuit Google Chrome en surf naar om het even welke webpagina. Vervolgens gebruik je de toetsencombinatie Ctrl+P op pc of Cmd+P op Mac om het dialoogvenster Afdrukken te zien verschijnen. In het vak Bestemming kun je de printer kiezen. Bij de test zal daar automatisch de standaardprinter verschijnen, maar via de knop Wijzigen kom je bij de geïnstalleerde Google Cloudprinters. Selecteer zo’n cloudprinter. Klik op Afdrukken en het geselecteerde document schuift enkele seconden later uit je printer.

 

STAP 4 / Apps

Om vanaf je mobiel toestel af te drukken, heb je een app nodig die overweg kan met Google Cloudprinter. Op www.google.com/cloudprint/learn/apps.html staat het overzicht van apps die deze dienst ondersteunen. Sommige apps, zoals PrintCentral Pro, dienen als mobiele afdrukcentrale om bestanden, mails, kalenders, webpagina’s, afbeeldingen en de inhoud van het klembord af te drukken. Nadat je app hebt geïnstalleerd, moet je uiteraard de Google-account ingeven waarmee je bij de Google Cloudprinter Service bent geregistreerd. Vervolgens selecteer je de printer die je wilt toevoegen aan de app. Een app zoals PrintCentral Pro kan wel bestanden uit e-mails afdrukken, maar bijvoorbeeld geen bestanden rechtstreeks uit de Pages-app. In dat geval verstuur je het bestand even naar jezelf om het daarna via de E-mail-knop in PrintCentral Pro af te drukken.

 

STAP 5 / Afdrukcentrale

De afdrukken die je via Google Cloudprinter hebt gemaakt, worden beheerd in een soort logboek op www.google.com/cloudprint. Hier verschijnt een omgekeerd chronologisch overzicht van alle bestanden die zijn afgewerkt. Wanneer alles goed is gegaan, verschijnt er naast de opdracht de status Afgedrukt met een groene knop. In deze schermafdruk zie je dat een afdrukopdracht niet is afgewerkt omwille van een fout en dat de opdracht ondertussen verlopen is.