Splashtop biedt een heleboel toepassingen aan waarmee je heel eenvoudig een computer van op afstand kunt besturen met een ander apparaat. We zullen in deze workshop Splashtop 2 Remote Desktop behandelen, maar er is ook een duurdere, zakelijke variant beschikbaar voor commercieel gebruik. Wij gebruiken voor deze workshop de iOS-app, maar de applicatie is ook beschikbaar voor Android en Windows Phone. De werkwijze is identiek.

STAP 1 / App installeren

Om de applicatie te installeren, open ik de App Store en ga ik op zoek naar Splashtop. De app die ik nodig heb, heet Splashtop 2 Remote Desktop. Ik tik op €2,69 en vervolgens op Installeer om de app te downloaden. Ik voer nog even het wachtwoord dat bij mijn Apple-ID hoort in en bevestig met OK om de installatie te kunnen starten. Enkele ogenblikken later staat de app op mijn iPhone en iPad. Een tik op Open volstaat om de app te openen.

 

STAP 2 / Account aanmaken

Om gebruik te kunnen maken van de Splashtop-diensten, moet ik me eerst registreren. Ik voer mijn e-mailadres in en kies een wachtwoord. Nadat ik het wachtwood nog een keer ingevuld hebt, tik ik onderaan op Create account. Vervolgens geef ik met de I Agree-knop nog even aan dat ik akkoord ga met de licentievoorwaarden. Enkele ogenblikken later is mijn acount aangemaakt. Ik typ mijn wachtwoord een laatste keer in, vink Stay logged in aan en voltooi de actie met Log in.

 

STAP 3 Splashtop Streamer installeren

Om je computer van op afstand te kunnen besturen, heb ik op mijn pc of Mac ook nog een softwaretool nodig. Ik open mijn browser en surf naar www.splashtop.com. Helemaal rechtsbovenaan klik ik op de oranje Download Streamer-knop. Nadat het installatiebestand gedownload is, open ik het en volg ik de installatiewizard. Enkele ogenblikken later staat de software op mijn computer. Om het ook daadwerkelijk te gebruiken, moet ik mijn computer opnieuw opstarten. Vervolgens moet ik nog even inloggen met mijn Splashtop-account. Op het tabblad Security vink ik Require security code aan en voeg ik twee keer een wachtwoord in als extra veiligheidsmaatregel.

 

STAP 4 / Toegang via de iPad

Zodra ik de iPad-app open, krijg ik een overzicht van mijn computers te zien. Let wel, enkel computers die ingeschakeld zijn, kan ik van op afstand bedienen. Ik tik een keer op iMac en enkele seconden later krijg ik mijn computerscherm op de iPad te zien. Aan de hand van zes getekende hints kan ik zien hoe ik op de iPad moet klikken, de rechtermuisknop moet gebruiken, scrollen, enzovoort. Alles werkt naar behoren. De iPad doet simpelweg dienst als iMac. Games en zware programma’s, zoals Adobe Photoshop CS6 bijvoorbeeld, draaien vlekkeloos. Enkel bij het streamen van video heb ik af en toe wat last van gesputter.