Een thuisnetwerk is iets dat maar al te vaak geplaatst wordt, waarna niemand er nog naar omkijkt, zolang het werkt. Handig, maar niet bepaald veilig. Je computers, met daarop allerhande belangrijke en persoonlijke informatie zijn immers met dat netwerk verbonden, en als je geen moeite doet om het te beveiligen, dan kan zowat iedereen met kwade bedoelingen er in rondneuzen. Andersom is het evenmin verstandig om zomaar ieder draadloos netwerk te vertrouwen. Als het niet van jou is, weet je immers nooit welke duistere figuren er nog toegang tot hebben. Hier zijn tien tips die jouw online veiligheid garanderen.

1. Verander je logingegevens

Heb je een eigen router of toegangspunt voor draadloos internet, dan kan je dat toestel configureren via je browser. Om er op in te loggen heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig. Die combinatie pas je best aan van zodra je de router activeert. Elk merk heeft immers een standaard fabrieksconfiguratie, en hackers weten goed genoeg wat die is. Zo kunnen ze probleemloos inloggen op je router.

2. Beveilig je netwerk

Wie vandaag nog een onbeveiligd netwerk heeft, leeft op een andere planneet. Het is onverantwoord om een draadloos netwerk uit te stralen waar iedereen op kan inloggen, maar ook een beveiligd netwerk is niet altijd veilig. Zo kan je nog steeds kiezen voor WEP-encryptie, waarbij je een WEP-sleutel moet intypen om met het netwerk te verbinden. WEP is echter zo lek als een gatenkaas. Kijk dus na of je router zeker WPA2-encryptie gebruikt. Aan het gebruiksgemak verandert er niets: je moet nog steeds een code intypen om voor de eerste keer met een draadloos netwerk te verbinden, maar WPA2 is een stuk veiliger dan WEP.

3. Schakel je netwerk uit

Aarzel er niet voor je netwerk uit te schakelen wanneer je het voor lange tijd niet gebruikt. Als je voor een maand op vakantie gaat, is het nutteloos dat je draadloos netwerk actief blijft. Daarmee nodig je enkel misbruik uit. Het is perfect mogelijk om je wifinetwerk uit te schakelen terwijl je bekabelde ethernetverbinding actief blijft.

4. Firewall

We gebruiken maar al te graag gratis antivirusprogramma’s, en voor het grootste deel leveren die goed werk. In tegenstelling tot betaalde suites zijn ze echter niet uitgerust met een firewall. Windows heeft zelf een firewall, maar als je echt inzit met de beveiliging van de gegevens op je netwerk dan installeer je best een bijkomend exemplaar. Zonealarm is een degelijke firewall, waar een goede gratis variant van bestaat.

5. Ingebouwde firewall

Een softwarefirewall beschermt je computer in het geval van een aanval, maar je kan geen firewall installeren op al je netwerktoestellen. Met een hardwarematige firewall, eentje ingebouwd in je router, beveilig je al de toestellen op je netwerk in één klap. Cloud Security van Sitecom voorziet zo’n beveiliging in de router. Zo wordt de voordeur van je netwerk beschermd,terwijl die anders altijd op een kier staat. Firewalls in routers zijn nog niet erg ingeburgerd, maar eigenlijk zijn ze een essentieel beveiligingselement indien je meer dan alleen je laptop aan een netwerk wil koppelen.

6. Test je poorten

Je kan wel vermoeden dat je netwerk veilig is, maar hoe weet je het zeker? Met gratis software zoals Netbrute Scanner van Raw Logic neem je de integriteit van je thuisnetwerk onder de loep. Het programma scant de meest voordehand liggende beveiligingsopeningen en kijkt of de poortjes open staan. Het programma is een beetje verouderd, maar werkt nog steeds perfect.

7. Wie surft mee?

Indien je er iemand van verdenkt om voor je deur te parkeren met een busje om van daaruit langs jouw netwerk online te gaan, dan kan je eenvoudig nagaan welke toestellen er met je netwerk verbonden zijn. Via het webportaal van je router, of langs de website van je provider, kan je snel zien welke apparaten allemaal aanwezig zijn op je netwerk. Zit er een apparaat tussen dat je niet vertrouwt? Dan kan je op onderzoek gaan, of het desbetreffende toestel van het netwerk weren.

8. Wees kieskeurig

Verbind niet zomaar met elk netwerk. Het is niet omdat het netwerk gratis is, dat het ook veilig is. Sommige telefoons en laptops kunnen ingesteld worden om automatisch met onbeveiligde netwerken te verbinden, maar vanuit een veiligheidsstandpunt is dat een slecht idee. Windows Phone heeft met Wifi Sense zo’n functie ingebouwd. Hoewel het onbetwistbaar erg handig is, is de vraag of het wel veilig is om zomaar langs open netwerken te surfen.

9. Antivirussuite

Naast een goede firewall is een degelijke antivirus belangrijk voor een veilig netwerk. Wanneer je toch eens per ongeluk een besmet programma downloadt, met daarin een trojaans paard, dan kan dat je infrastructuur van binnenuit aanvallen, en gaan lopen met je bestanden. Een volledige beveiligingssuite zoals Kaspersky, Norton of McAfee is aangeraden, maar met een combinatie van gratis alternatieven, zoals Avast! en MalwareBytes Antimalware, kom je al een heel eind.

10. Blijf up-to-date!

We kunnen het niet genoeg zeggen: niets is belangrijker dan recente updates van belangrijke software. Zowel je populaire browser als je besturingssysteem worden door miljoenen mensen rond de hele wereld gebruikt. Zij vormen dus het meest geliefde doelwit van hackers en cybercriminelen. Daarom worden browsers, besturingssystemen, webplugins en andere software die met het internet verbinding maakt zo vaak geupdated. Een beveilingsupdate negeren staat gelijk aan een deur niet op slot doen. Als Microsoft een update uitbrengt omdat het een lek detecteerde, kan je er van op aan dat mensen met slechte bedoelingen dat lek ook al vonden. Download dus steeds de laatste updates, gebruik een recente browser, en stap over naar een nieuw besturingssysteem als je huidige niet meer ondersteund wordt.