Wie met een pc werkt laat sporen na, zeker wanneer je ook nog eens het internet opgaat. Wil je vermijden dat andere gebruikers op privacygevoelige informatie van je stuiten, dan moet je op gezette tijden de bezem door dergelijke data halen. Met Privacy Eraser Free kun je dat opschoonproces verregaand automatiseren.

De interface van Privacy Eraser Free oogt erg aantrekkelijk, met een opvallende Scan-knop. Zodra je die indrukt, onderzoekt de tool je systeem op allerlei brokjes informatie die op een of andere manier iets over je pc- en internetactiviteiten prijsgeven.

[download_file]

Wat de tool precies moet onderzoeken kun je via het instellingenvenster zelf bepalen. Daartoe horen standaard onder meer allerlei functies van Windows zelf (zoals de laatst geopende programma’s, de zoekgeschiedenis, DNS-cache, logbestanden enzovoort), maar uiteraard ook diverse onderdelen van je browsers (denk aan cookies, wachtwoorden, tijdelijke bestanden) en zelfs van een hele reeks geïnstalleerde applicaties, waaronder een reeks bekende tools van Microsoft en Adobe.

Wie zich niet de moeite wil getroosten de scanresultaten zelf eerst van naderbij te bekijken kan ook voor een Quick Clean opteren, waarbij je tevens kunt aangeven dat je systeem na afloop automatisch moet herstarten of afsluiten.

Shredden
Houd er wel rekening mee dat in de gratis versie van Privacy Eraser de gevonden data via de normale weg verwijderd worden. Die worden dus niet ‘geshred’ (lees: overschreven met pseudo-toevallige data), wat inhoudt dat een  gevorderd gebruiker deze met behulp van de juiste tools mogelijk alsnog weet op te vissen.

Privacy Eraser Free bevat echter wel een shredmodule voor specifieke, zelf op te geven bestanden en zelfs voor complete partities. In de gratis versie ben je beperkt tot een eenmalige overschrijving (1-pass), maar tenzij je vreest dat de NSA je schijf gaat uitpluizen, is zo’n simpel overschrijvingsalgoritme heus voldoende om je data ontoegankelijk te maken.

Verder bevat Privacy Eraser Free nog een paar extra tools, zoals een opstartbeheerder en een uninstaller, maar die bieden nauwelijks meerwaarde ten overstaan van de standaard Windowstools.

External links

Privacy Eraser