Google inversteert veel tijd en moeite om zijn toetsenbord te verbeteren, maar sommige ontwikkelaars doen het toch beter. Daarom loont het de moeite om een ander toetsenbord te installeren, om veel vlotter en efficiënter te typen. Zeker wanneer een fabrikant standaard zijn eigen, minder goed toetsenbord opdringt. Windows Phone- en iOS-gebruikers kennen die luxe niet, hoog tijd dat jij je Android-toestel optimaler benut.

STAP 1 / Keuze

Surf naar play.google.com om een app te zoeken. Een snelle zoektocht met de zoekterm Keyboard leert je al snel dat er een overaanbod aan toetsenborden beschikbaar is op Android. Sommige zijn puur cosmetisch, andere hebben effectief wel een slimmere functie dan het standaard toetsenbord. De meeste zijn gratis, en de betalende apps hebben meestal een gratis variant zodat je eerst het toetsenbord uitgebreid kunt testen. Kies er eentje uit die je wel interessant vindt, en klik op Installeren. Als je meerder Androidapparaten op je Google-account hebt, moet je daarna nog het toestel specifiëren. De app wordt direct op je smartphone geïnstalleerd. Je kan natuurlijk ook de app gewoon op je smartphone opzoeken als je dat liever doet.

 

STAP 2 / Installeren

De meeste toetsenbordapps die je in de Play Store vindt, begeleiden je goed in het stappenproces. Dan moet je letterlijk volgen wat ze van je vragen. Heb je een toetsenbord gekozen dat na installatie nergens te vinden is? Dan moet je die activeren en als standaard kiezen in Android. Hiervoor moet je eerst naar Instellingen gaan.

 

STAP 3 / Geactiveerd

Onder Instellingen moet je naar Taal en invoer zoeken. Bij de meeste Android-toestellen vind je die in de lange lijst ergens onderaan. Nieuwere toestellen maken bovenaan gebruik van tabbladen in Instellingen. Kies dan eerst Algemeen, en dan Taal en invoer. Hier kan je de taal van je smartphone instellen, maar ook het type toetsenbord. Onder Toetsenbord & Invoermethoden moet je het nieuwe toetsenbord dat je net geïnstalleerd hebt aanvinken. Op de schuivers achteraan kan je nog de opties van het nieuwe toetsenbord bekijken, indien van toepassing.

 

STAP 4 / Als standaard

Nadat je aan Android hebt laten weten dat je het toetsenbord hebt geactiveerd, klik je op Standaard om een standaard toetsenbord te kiezen. Hier kan je ook telkens terugkomen wanneer je opnieuw wil wisselen naar een ander toetsenbord. In de Play Store zitten behoorlijk wat slimme toetsenborden die absoluut de moeite zijn. Mijn persoonlijke favoriet? Swiftkey. En die is sinds kort nog gratis ook.