Nokia lanceert de kaartendienst Here voor alle Androidtoestellen. Here is bekend van de Lumiatoestellen, maar de app maakte recent de stap naar Android via de Galaxy Apps Store. Nu is de app ook beschikbaar voor alle andere Androidtoestellen. Detail: je downloadt Here niet via de Play Store.

Here is technisch gezien nog in de bètafase, en voor niet-Samsungtoestellen is sideloaden de enige manier om de app op je toestel te krijgen. Dat wil zeggen dat je het .apk-bestandje van de applicatie moet downloaden en openen op je smartphone, naar analogie met een installatiebestand op je Windowscomputer.

[download_file]

Website
Het bestand downloaden kan via de website van Here. De vreemde distributiemethode is een bewuste keuze volgens Nokia. “Er zijn veel kaartapplicaties beschikbaar en de meeste zijn gratis, wat concurrentie moeilijk maakt”, aldus vicepresident van Nokia Sean Fernback. “Daarom proberen we iets anders. Wij willen mensen bereiken met Here via samenwerkingen met andere bedrijven. Misschien komt Here ooit gewoon in de Play Store, maar dat is niet onze voornaamste strategie om een gebruikersbasis uit te bouwen.”

Binnenhalen en offline gebruiken
Nokia hoopt dus dat smartphonefabrikanten Here op smartphones zullen plaatsen als standaard kaartapp. De strategie lijkt te suggereren dat Nokia niet zo veel vertrouwen heeft in de eigen app. 

Here beschikt nochtans over functionaliteit die de software onderscheidt van bijvoorbeeld Google Maps. Zo kan je, net als bij een gps, kaarten van een heel gebied downloaden voor offline gebruik. Bij Maps is die functie beperkt, maar Here laat je toe om bijvoorbeeld een heel kaartenpakket van Europa binnen te halen. Bovendien kan je navigeren met de gedownloade kaarten. Ideaal dus om je smartphone als gps te gebruiken in het buitenland.

Dat Here niet exclusief beschikbaar blijft voor Windows Phone-toestellen is niet verwonderlijk. Microsoft nam de telefoonafdeling van Nokia over, maar de kaartendienst bleef in handen van het Finse bedrijf.

Zelf testen
Wil je zelf testen wat Here allemaal in z’n mars heeft, dan kan je de app hier downloaden. Kopieer het bestand vervolgens naar je toestel, navigeer er naartoe met je favoriete verkenner-app, en installeer Here. Als Android vraagt om aan te vinken in de instellingen dat je dergelijke apps vertrouwt, dan moet je dat eerst doen.

Let op: met die instelling geactiveerd kan je alle apk-bestanden installeren. Download nooit een app op je computer die je niet honderd procent vertrouwt. Iedereen kan immers apk-bestanden online zetten en zonder controle van de Play Store is misbruik eenvoudig.