De lancering van een nieuwe Androidversie staat helaas los van de datum waarop die versie ook daadwerkelijk op je toestel verschijnt.

Merken gaan er prat op dat ze eigen accenten leggen op de Androidedities die je op hun toestellen vindt, maar dat heeft maar al te vaak meer na- dan voordelen. Aangezien smartphones unieke en aangepaste versies van Android draaien, kunnen en willen de fabrikanten niet zomaar Googles versie beschikbaar maken voor hun toestellen.

Ze willen eerst sleutelen aan Android Lollipop, en dat kost tijd. Daarom krijgen niet alle smartphones de nieuwe update, en kan het soms even duren voor jouw gsm aan de beurt is. Hieronder lees je wat we al weten.

Google

De nieuwe Nexustoestellen zijn uiteraard vanaf aankoop uitgerust met Android 5.0, maar ook de oude exemplaren krijgen een update. Google wil nog niet in detail treden, maar volgens geruchten staat een update gepland voor 1 november. Je kunt er in ieder geval van op aan dat de Nexuslijn de eerste zal zijn die een update ontvangt.

Ook de originele Nexus 7, de Nexus 10 en de Nexus 4 de krijgen de update. Officieel ondersteunt Google zijn toestellen voor slechts achttien maanden. Maar eigenaars van die toestellen komen er dus goed van af.

De Galaxy Nexus en de Nexus S krijgen de update met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet.

De Google Play editie-toestellen zoals de HTC One Play Edition en de Samsung Galaxy S4 Play Edition krijgen de update vermoedelijk ook erg snel. Die toestellen zijn niet van Google zelf dus de fabrikant beslist. Maar aangezien ze een pure versie van Android draaien is er nauwelijks werk nodig om de twee smartphones van Lollipop te voorzien. Bij de update naar Android 4.4.3 kregen beide toestellen de nieuwe update al na een dag.

Sony

Vorige maand lekte er al informatie over de updateplannen van Sony. Natuurlijk krijgen de splinternieuwe Xperia Z3, Z3 compact en Z3 tablet de update, maar ook de (eveneens nog niet zo oude) Z2 en Z2 tablet zouden snel de upgrade naar Lollipop krijgen. De Z1, Z1 compact en T2 Ultra staan eveneens op de lijst, maar de oude Z valt uit de boot. Verrassend genoeg lijkt het erop dat de ondersteuning voor zowat alle andere toestellen eindigt bij een update naar 4.4.4 KitKat.

Z2- en Z3-eigenaars zullen waarschijnlijk het minst lang moeten wachten. De Z2 kreeg de update naar 4.4.4 immers al enkele weken na de lancering. Een overstap naar Android 5.0 kost uiteraard meer tijd, maar het toont wel dat Sony de updates als prioritair ziet.

Volgens geruchten zou Lollipop de toestellen in de lente van volgend jaar bereiken. Tablets zullen waarschijnlijk enkele maanden langer op de nieuwe Android moeten wachten.

HTC

HTC staat wild voor Android Lollipop, zo blijkt uit een statement van enkele maanden geleden: “HTC kan niet wachten om Android L met de klanten te delen”, klinkt het. “We willen de HTC One-familie dan ook zo snel mogelijk updaten.” HTC maakt zich sterk dat het de update van de One M9 en de One M7 niet later dan negentig dagen na de beschikbaarheid van de finale versie van Android Lollipop zal uitrollen naar eigenaars. Een mooi kerstgeschenk dus.

Andere HTC-toestellen moeten wachten tot na de update van de vlaggenschepen. Hoelang je moet wachten en welke toestellen eerst aan de beurt moeten zijn blijft giswerk, maar de kans dat nieuwe toestellen zoals de Desire Eye snel aan de beurt zullen zijn is groot.

Samsung

Samsung is minder open dan HTC wat de communicatie over eventuele updates betreft. Een jammere zaak, gezien het uitgebreide gamma en de grote populariteit van Androidsmartphones zou een beetje duidelijkheid niet misstaan. We kunnen natuurlijk speculeren.

De Note 4 is net voor de aankondiging van Lollipop gelanceerd en zal hoogstwaarschijnlijk één van de eerste toestellen zijn die een update krijgen. Ook de S5 zal vermoedelijk niet lang op Android L moeten wachten. Hetzelfde geldt voor de Note 3. Samsung zal vermoedelijk dezelfde tijdspanne als HTC hanteren: ongeveer drie maanden na de beschikbaarheid van de definitieve broncode.

De meeste recente toestellen krijgen deze en komende maand eerst nog een update naar Android 4.4.4 KitKat. Dat de Galaxy S3 de update zal krijgen is twijfelachtig, en voor nog oudere toestellen is de kans al helemaal miniem. De S5 mini en de S4 mini staan waarschijnlijk wel op het lijstje.

Heb je een budgettelefoon van Samsung, dan wijst de geschiedenis uit dat jouw toestel geen hoge prioriteit heeft voor Samsung. De Galaxy Ace 3 kreeg bijvoorbeeld nooit een update, dus de eigenaars van een Galaxy Ace 4 moeten niet te hard hopen. Bij de tablets is de situatie gelijkaardig. Verwacht updates voor de recente highprofiletoestellen, maar niet veel meer.

Huawei

Ook Huawei loste nog niets, en er zijn geen geruchten waarop we kunnen voortgaan. Huawei is niet altijd even snel met updates, maar we kunnen er veilig van uitgaan dat op z’n minst de voornaamste en recentste modellen zoals de Mate 7 en de P7 de update zullen krijgen. Wanneer dat is, weten we nog niet.

LG

Ook de andere Zuid-Koreaanse smartphonegigant houdt de lippen voorlopig stijf op elkaar. Een Italiaanse productmanager zou al wel gelekt hebben aan TuttoAndroid dat de LG G2 Android 5.0 krijgt in 2015. Dat de G3 dan ook geüpdatet zal worden spreekt bijna voor zich, maar over andere toestellen is nog helemaal niets geweten.

Motorola

Motorola communiceert meer in de stijl van HTC. Het bedrijf wil dus wel praten over eventuele updates. De Moto X krijgt Android 5.0 al zeker, zowel de eerste als de tweede generatie. Ook beide generaties Moto G mogen Lollipop verwachten, net als de Moto E, de Droid Ultra, Droid Maxx en Droid Mini. Aan de timing is Motorola naar eigen zeggen nog aan het sleutelen. Meer informatie vind je op de upgradepagina van Motorola zelf.

Hoewel een precieze timing gissen blijft, zullen Motorolagebruikers vermoedelijk niet al te lang moeten wachten. Updates van Motorolatoestellen volgen traditioneel erg snel na die van Nexus-smartphones.

OnePlus

Heb jij een OnePlus kunnen bemachtigen? Eerst en vooral: proficiat, maar maak er een foto van of we geloven je niet. Vervolgens hebben we goed nieuws: ook dit zeldzame toestel krijgt de upgrade. OnePlus volgt de tijdslijn van HTC: je zult dus ongeveer drie maanden geduld moeten hebben.

ZTE

ZTE is niet al te bekend bij ons, maar het merk heeft een mooie line-up van budgettoestellen. Spijtig genoeg ligt ZTE niet echt wakker van updates. Vlaggenschip ZTE Blade V en ZTE Blade Q mini werden gelanceerd met een oudere Androidversie en het bedrijf hield zich niet echt bezig met updates, dus de kans dat Android 5.0 naar oudere ZTE-toestellen komt is heel klein.

Nvidia

De mobiele gamers onder ons zullen blij zijn te horen dat ook de Nvidia Shield Android L krijgt. Nvidia maakt zich sterk dat het er alles aan zal doen om een update zo snel mogelijk ter beschikking te stellen. Datums plakt het bedrijf daar niet op, maar lang zal het vermoedelijk niet duren.

Cyanogenmod

Heb je een populair toestel dat de update niet krijgt, dan is het nog niet getreurd. Wanneer de fabrikant stopt met ondersteuning kan je altijd overschakelen naar Cyanogenmod. Cyanogenmod brengt nieuwe updates veel langer naar toestellen dan officiële instanties dat doen, maar het nadeel is dat je je telefoon moet rooten om er gebruik van te maken. Cyanogenmod wordt onderhouden door een enthousiaste gemeenschap. Welke toestellen een mod zullen krijgen en wanneer die klaar is zullen we dus moeten zien.