AirPlay is technologie waarmee Apple media streamt. De foto’s, video’s en muziek worden van de Mac, iPhone, iPad of iPod touch naar een ontvanger gestreamd. Op die manier bekijk je op tv filmpjes en foto’s die op je iMac of iPad staan. Al jaren gebruik ik voor mijn muziek de AirPort Express van Apple, een draadloos toegangspunt verbonden met mijn stereo-installatie. Via AirPlay stuur ik de muziek van mijn iPhone of desktopcomputer naar de hifiketen. Er bestaan trouwens ook geluidssystemen die rechtstreeks AirPlay ondersteunen.

STAP 1 / Airport Express

Omdat mijn stereo-installatie zelf geen AirPlay ondersteunt, heb ik een AirPort Express-station gekocht (99 euro) dat ik ergens achter de stereoketen van stroom voorzie. Het kleine toestel heeft een poort om een Ethernet-kabeltje in te pluggen, maar dat heb ik niet nodig omdat ik de Airport Express wil opnemen in een bestaand draadloos netwerk. Verder gebruik ik een geluidskabeltje om de Airport Express met de versterker te verbinden. In de map Hulpprogramma’s van mijn Mac zit het AirPort-configuratieprogramma waarmee ik het draadloze AirPort-basisstation heb ingesteld. Het AirPort-configuratieprogramma vindt de AirPort Express automatisch en vraagt of het dit toestel mag opnemen in het bestaande netwerk. Dat sta ik toe.

 

 

STAP 2 / iTunes

Om de muziek van iTunes te streamen naar de stereoketen open je iTunes. Helemaal bovenaan bij de volumeregelaar vind je het pictogram van AirPlay. Dat is een liggende rechthoek, met daarin een omhoog wijzende driehoek. Wanneer je hier op klikt, kun je kiezen om de muziek af te spelen op de computer of via de AirPort Express. Je kunt ook aangeven dat je de muziek op beide wilt horen. Het wordt helemaal interessant wanneer je op de iPhone, iPad of iPod touch de gratis Remote-app installeert. Hierdoor werkt je mobiele toestel als afstandsbediening om vanuit je luie zetel via AirPlay de muziek in iTunes te bedienen.