Een wachtwoord op je computer is een must wanneer je niet wil dat jan en alleman toegang heeft tot je bestanden. Maar misschien vind je dat niet veilig genoeg. Om een auto te starten heb je immers ook meer nodig dan een wachtwoord.

Predator is een gratis tool die een USB-stick omtovert tot sleutel van je computer. Zit de sleutel in je pc, dan draait alles naar behoren. Verwijder je de USB-stick, dan wordt je scherm zwart en blokkeert je systeem. Om verder te werken plaats je de stick terug in je computer, die in minder dan een seconde weer helemaal bruikbaar zal zijn.

[download_file]

Extra beveiliging
Een USB-sleutel zorgt voor een extra beveiligingslaag op je computer die bovendien handig is. Zodra predator is ingesteld hoef je geen toetsen te gebruiken of wachtwoorden in te geven: alles werkt via de USB-stick. Je downloadt Predator hier (64-bit), of op de website. Er bestaat een betaalversie van Predator die je een maand vrijblijvend kan testen. Maar de gratis versie heeft ruim voldoende functies, wat Predator een interessant programma maakt.

Wanneer je Predator voor het eerst opstart zal je een USB-stick als sleutel moeten configureren. Plaats daartoe een staafje in je scherm, typ een wachtwoord naar keuze in achter New Password. Daarmee kan je de computer ontgrendelen mocht je de USB-stick kwijt zijn. Gebruik voor je wachtwoord geen tekens waarvoor je de AltGr-toets moet indrukken. Vervolgens kies je in het vakje Flash Drives, achter Select Drive, de juiste USB-stick uit het lijstje. Klik tot slot op Register Key en Ok.

Instellingen
Een melding linksonder laat je weten dat Predator actief is. Wanneer je wegstapt van je computer volstaat het om de USB-stick te verwijderen, en alles zal bevriezen. Door rechts te klikken in de taakbalk kan je te allen tijde teruggaan naar de instellingen om een nieuwe USB-stick als sleutel in te stellen.

In dat dialoogvenster kun je ook andere zaken aanpassen. Zo vind je onder Advanced options de mogelijkheid om Predator tegelijk met Windows te laten opstarten en kun je bij Main options onder Monitoring instellen om de hoeveel tijd Predator nakijkt of je USB-sleutel nog wel in het contact zit. Standaard kijkt het programma iedere dertig seconden, wat wil zeggen dat je computer maximaal een halve minuut blijft werken wanneer je de USB-stick verwijdert.