Chinese hardwarefabrikanten hebben de reputatie dat het copycats zijn van originele Westerse producten, en dat was tot voor kort ook zo voor smartphones en tablets. Blijkbaar hebben nieuwe merken het grote rode land ontdekt, en komen ze met innovatievere producten op de markt, dikwijls aan een veel lagere prijs dan bij ons.

Het succes van de Chinese merken valt samen met een verschuiving naar het middensegment van de smartphonemarkt. Vooral toestellen tussen de 150 en 450 euro doen het tegenwoordig erg goed, terwijl de markt voor toptoestellen langzaam krimpt.

Enig nadeel: de meeste Chinese merken zijn alleen actief in eigen land, althans tot ze zich groot genoeg achten om de wereld te veroveren. Daarom kan je de meeste merken officieel nog niet hier krijgen. Je kan moedig zijn en hem rechtstreeks in China bestellen, of je bestelt op de talloze Belgische en Nederlandse importwebsites. Net door die websites is het toegankelijker dan ooit om een Chinees toestel in huis te halen.

Garantie

Hun scherpe prijs/kwaliteitverhouding mag dan wel aanlokkelijk werken, maar hoe zit het feitelijk met de garantie? Daar loont het net om een toestel van een Belgische of Nederlandse importeur te kopen want die staat dan in voor de garantie en je hebt meteen ook een lokaal aanspreekpunt.

Het kan goedkoper zijn om een toestel rechtstreeks bij een Chinese winkel te kopen, maar dan ben je volledig aangewezen op hun klantendienst om tot een oplossing te komen. Vanuit diverse bronnen hebben we gehoord dat zo’n proces niet altijd even gemakkelijk verloopt, met dure verzendingskosten, maar bijna altijd is er wel een oplossing.

Webwinkels

Dankzij de vele importeurs die het potentieel inzien van Chinese smartphones en tablets, kan je tegenwoordig je toestel gewoon in Nederland of België bestellen. We hebben hieronder drie webshops opgesomd waar je gerust je slag kunt slaan.

Wie het riskeert, kan zijn toestel ook rechtstreeks van een Chinese verkoper bestellen.Verzending en service kan dan wel een hele tijd duren en je moet rekening houden met een potentieel garantieprobleem. Een afweging die je voor jezelf moet maken.

  • DealExtreme: gratis verzending, grootste assortiment van alle Chinese webshops, scherpe prijzen, Europees distributiecentrum
  • ChinaBuye: gratis verzending, interessante bundelprijzen, biedt meer dan alleen elektronica
  • LightInTheBox: volledig Nederlandstalig, originele producten, niet zo'n breed gamma
  • Geekbuying: gratis verzending, groot assortiment smartphones en tablets, live chat