Je hebt tegenwoordig voor alles een wachtwoord nodig. Technisch gezien zou je voor al je belangrijke websites een ander wachtwoord moeten verzinnen, om je online identiteit veilig te stellen.

In de praktijk is dat moeilijk, onthoud maar eens 25 verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden, allemaal met hoofdletters, kleine letters en speciale tekens. Een vervelende taak, wat ervoor zorgt dat velen een eenvoudig wachtwoord kiezen dat ze voor bijna alles gebruiken.

[download_file]

Er bestaat een eenvoudigere manier: met Roboform hoef je slechts één wachtwoord te onthouden, voor al je websites, terwijl je gegevens toch goed beveiligd zijn. Roboform onthoudt je gebruikersnaam en wachtwoord voor elke website, en kan zelfs moeilijke wachtwoorden genereren. Als de tool je wachtwoord eenmaal kent, hoef je het nooit meer zelf in te voegen.

De gratis versie van Roboform download je hier. Het programma is compatibel met de meeste populaire browsers op Windows en Mac, maar werkt ook op iOS, Android en zelfs Linux. Let wel: met de gratis versie kan je niet meer dan tien logins beheren. Is je collectie van met wachtwoord beveiligde websites groter, dan kan je natuurlijk altijd de betalende pro-editie overwegen. Tijdens de installatie zal Roboform je browser sluiten. Na de installatie moet je een account aanmaken en een masterwachtwoord ingeven. Je kan bij het aanmaken van je Roboform-account kiezen voor de optie Everywhere. Daarmee slaat Roboform je wachtwoorden in de cloud op, zodat je ze kan synchroniseren met al je toestellen, waar je ook bent.

Inloggen
Zodra je de installatie is afgerond zal je een nieuwe werkbalk in je browser zien verschijnen. Van daaruit controleer je Roboform. Je zult eenmalig op al je websites moeten inloggen, zodat het programma je wachtwoord kan leren, en vanaf dan hoef je het in principe niet langer te onthouden. Via de Roboform-knop links bovenaan kan je dan snel inloggen op elke website. Websites met opgeslagen wachtwoorden kan je rangschikken en onderverdelen in mappen, net zoals je dat bij bookmarks zou doen.

Roboform maakt je online leven niet alleen eenvoudiger maar ook veiliger, aangezien je nu wel moeilijke en veilige wachtwoorden kan kiezen: je hoeft ze toch niet te onthouden. Als bijkomende bonus kan het programma ook je voorkeuren voor formuleren leren. Zo zal je snel door websites kunnen navigeren zonder telkens dezelfde informatie opnieuw te moeten typen.