Om mappen en bestanden met meerdere toestellen te synchroniseren maak je traditioneel gebruik van een clouddienst, maar zulke diensten hebben beperkingen wat opslag betreft. Met Bittorrent Sync passeer je de middenman en neem je het heft in eigen handen, zodat alle beperkingen wegvallen.

Bittorrent heeft een slechte naam, maar dat is onterecht. Zoals in veel gevallen is het protocol iets wat je voor goede en minder goede doeleinden kunt gebruiken. Torrents maakten furore als de methode bij uitstek om snel en veel illegale films en series binnen te halen, maar dat gaat alleen omdat het protocol zo efficiënt is in bestanden uitwisselen tussen computers.

[download_file]

Geen cloud

Bittorrent deelt bestanden en mappen tussen meerdere locaties zonder dat er een middenman aan te pas komt. Indien twee van je toestellen een bestand hebben, en het derde niet, dan downloadt die derde pc je bestand van de andere twee toestellen tegelijkertijd om een optimale synchronisatiesnelheid te verkrijgen. Je data passeren zo niet via de cloud, snelheden zijn gegarandeerd, en niemand kan meekijken.

Bittorrent Sync synchroniseert op die manier één of meerdere mappen naar keuze met andere computers. Omdat je bestanden geen dienst passeren, is de grootte van wat je wil synchroniseren ongelimiteerd, zolang er maar ruimte is op je computer.

De Windowsversie van de tool download je hier, maar Bittorrent Sync is ook compatibel met Mac en een aantal Linuxdistributies, en er bestaat een app voor iOS, Android, Windows Mobile en zelfs Kindle Fire. Voor de andere versies kan je op de website terecht.

Geheime code

Bij de eerste installatie krijg je de kans een gedeelde map de kiezen. Bij die map hoort een geheime code, wanneer je die invoert op een ander toestel maak je een verbinding met de map. Je kan op elke computer afzonderlijk kiezen waar je de gedeelde map in kwestie plaatst. Je bent dus niet gebonden aan een soort My Bittorrent-map zoals dat met bijvoorbeeld Dropbox wel is.

Je kunt zoveel mappen toevoegen als je wil, en elke map afzonderlijk synchroniseren met wie je wil. Je kunt zelfs alleenlezentoegang verschaffen. Enige nadeel is dat er altijd minstens één toestel online moet zijn met alle bestanden erop.

Bittorrent Sync komt tegemoet aan dat euvel door in zee te gaan met een aantal fabrikanten van Network Attached Storage. Met een NAS, die met de tool compatibel is, heb je immers een eigen cloudserver waarop al je data terechtkomen. Voorlopig ben je beperkt tot een NAS van Netgear, maar dat aanbod zou spoedig uitgebreid worden.