Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Voor alle duidelijkheid: een firewall vervangt geen antivirus- of antimalwaretool. Die heb je dus nog altijd nodig. Zorg er wel voor dat, net zoals dat geldt bij antivirusprogramma’s, er altijd maar één firewall tegelijk actief is. Een bijkomende firewall op je router daarentegen is geen probleem, wel integendeel. Maar wanneer je op je pc een internetbeveiligingssuite met eigen firewall hebt of wil installeren, dan mag je gerust die firewall activeren en het exemplaar van Windows uitschakelen.

STAP 1 / Aan & uit

Je doet er in elk geval goed aan om te controleren of de Windows firewall in- of uitgeschakeld is op je systeem. In Windows 8(.1) hoef je daarvoor maar firewall in te typen in het startscherm en Windows Firewall te selecteren. In Windows 7 doe je hetzelfde, maar dan vanuit de zoekbalk in het startmenu. Is de firewall inderdaad actief, dan hoor je zowel bij particuliere als bij openbare netwerken een groen schildje te zien. Is dat schildje rood, dan ligt je firewall op apegapen (of heeft een andere firewall het heft in handen genomen). Wil je dat anders, klik dan in het linkse paneel op Windows Firewall in- of uitschakelen en stip bij beide netwerktypes Windows Firewall inschakelen (of uitschakelen) aan. Bevestig met OK

 

STAP 2 / Fiat

Ik ga er alvast van uit dat op jouw systeem – net als bij mij – de Windows firewall actief is. Stel even dat je nu een tool installeert die met het internet wil communiceren. Ik neem vrij willekeurig Vibe Streamer als voorbeeld. Die kan je installeren bij wijze van experiment en naderhand ook weer verwijderen (desnoods via uninstall.exe in de map C:Program Files (x86)Vibe Streamer). Je zal zien: zodra je die tool opstart en op het tabblad Status de knop Start indrukt, schiet je firewall wakker. Die vraagt je of je wel je fiat wil geven aan deze applicatie en voor welke netwerktypes je dat wil doen. Standaard stelt je firewall voor om dat alleen voor particuliere netwerken te doen en dat is wel zo verstandig. Wanneer je toestel ooit met een publiek netwerk is verbonden – zoals op een luchthaven of in een hotel – dan zal die toepassing niet langer met het internet kunnen communiceren, zodat je potentiële pottenkijkers meteen ook het nakijken geeft. Gaat het inderdaad om een koosjer programma, zoals Vibe Streamer, klik dan op Toegang toestaan. Je hebt zonet een gaatje in je firewall geprikt.

 

STAP 3 / Meldingen

Mocht je die vraag om je goedkeuring niet te zien krijgen, dan moet je eerst nog dat soort meldingen activeren. Dat doe je opnieuw door Windows Firewall op te starten en deze keer op Instellingen voor meldingen te klikken. Je plaatst dan een vinkje bij Melding weergeven als Windows Firewall een nieuw programma blokkeert (2x). Merk op dat je hier ook een optie terugvindt om in één keer alle binnenkomende verbindingen te blokkeren, inclusief verbindingen in de lijst met toegestane programma’s. Dat kan bijvoorbeeld zinvol zijn als je laptop zich met een openbaar netwerk verbindt en je wil die optimaal beveiligen. Ook in dit geval kan je in principe nog de meeste webpagina’s bekijken, chatten en e-mailen.

 

STAP 4 / ‘Manueel’

Oeps, je bent iets te snel geweest en je hebt je goedkeuring verleend aan een nieuwe app. Of omgekeerd, een bonafide programma is per abuis op je njet gebotst! Gelukkig kan je die vergissing nog rechtzetten. Dat kan opnieuw door ‘firewall’ in te tikken waarbij je deze keer Een programma (app) via Windows Firewall toestaan selecteert – of je klikt in het venster van de firewall op Een programma (app) of onderdeel toegang geven via Windows Firewall. Je krijgt nu een lijst te zien van de gaatjes die jij of Windows al in de firewall hadden geprikt voor bepaalde toepassingen. Althans, als er een vinkje voor staat – door het vinkje weg te halen ontneem je die toestemming weer – en alleen voor de geselecteerde netwerktypes. Wil je bijvoorbeeld dat een app(licatie) niet langer kan communiceren wanneer je met een openbaar netwerk bent verbonden, dan verwijder je het vinkje bij die app(licatie) in de kolom Openbaar. Druk dan wel eerst even op de knop Instellingen wijzigen.

 

STAP 5 / Geavanceerd

Mocht je niet goed weten om welke toepassing het precies gaat, dan helpt de knop Details je wel een handje bij de identificatie. Het is ook mogelijk een item definitief uit de lijst te verwijderen via de gelijknamige knop. Houd er dan wel rekening mee dat het bijhorende programma wellicht niet meer (volledig) zal functioneren. Een nieuw gaatje prikken is ook mogelijk vanuit dit venster. Klik hiervoor op Een ander programma (app) toestaan, selecteer de gewenste applicatie of ga zelf op zoek via de knop Bladeren. Druk op de knop Netwerk(locatie)typen, geef de gewenste netwerktypes aan en bevestig met Toevoegen.

De lezer die nog meer met de Windows Firewall wil experimenteren, verwijs ik graag naar de optie Windows Firewall met geavanceerde beveiliging. Wie zich comfortabel voelt bij poorten, ip-adressen en netwerkprotocollen, kan deze functie opstarten door in het venster van de firewall op Geavanceerde instellingen te klikken. Ben je niet vertrouwd met de meer geavanceerde mogelijkheden van de Firewall, dan blijf je maar beter uit de buurt van deze geavanceerde tool. Geraak je toch in de knoop, dan kan je alsnog terug naar ‘af’ door in het venster van de firewall op Standaardwaarden herstellen te klikken. Voor Windows 7-gebruikers is er desnoods nog de Fixit-tool op http://support.microsoft.com/mats/windows_firewall_diagnostic.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.