Sinds de allereerste versies wordt browser Firefox geplaagd door memory leaks. Naarmate een browsersessie langer openstaat en je meer pagina’s en tabbladen opent, groeit het geheugenverbruik tot bedenkelijke proporties. Firemin heeft daar iets op gevonden.

Firefox-gebruikers weten het al langer: de browser heeft veel om van te houden, maar slaagt er maar niet in het geheugengebruik fatsoenlijk onder controle te krijgen. Zodra je Firefox opstart, snoept die al snel 100 MB RAM-geheugen af en naarmate je de browser actief laat, kan dat tot ettelijke honderden MB's uitgroeien.

[download_file]

Firemin is precies bedoeld om het geheugengebruik van Firefox onder controle te krijgen. Veel hoef je er overigens niet voor te doen: het volstaat Firemin op te starten en die houdt Firefox automatisch voor je in het oog én onder controle! Een paar informele tests lijken er inderdaad op te wijzen dat de tool goed werkt. Een goed geladen Firefox-sessie bijvoorbeeld blijft consequent meer dan 200 MB geheugen in beslag nemen. Zodra Firemin is opgestart zakt dat op spectaculaire manier tot zo’n 2 tot 7 MB.

Firemin zelf is gelukkig niet zo geheugenhongerig: ruwweg een halve MB. Er is eigenlijk slechts één instelbare parameter in Firemin en dat is de processorkracht die je de tool toekent. Hoe meer processorkracht, hoe sneller de tool Firefox zal optimaliseren. De aanbevolen grootte (een waarde tussen 300 en 500) blijkt goed te voldoen en Firemin verbruikt op ons testsysteem nooit meer dan 3% processorkracht.

Naast deze geheugenoptimalisatie heeft Firemin nog een database-optimalisatie aan boord. Die luistert naar de naam SQLite Vacuum en bouwt de database van Firefox helemaal opnieuw op om op die manier fragmentatie en andere onvolkomenheden weg te werken. Op “eigen risico” te gebruiken, aldus de makers.

External links

Geheugenoptimalisatie voor Firefox