Een spiksplinternieuwe computer is in de meeste gevallen beladen met een hoop software die je niet echt nodig hebt. Vaak gaat het om smaakmakers van games en testversies die slechts een aantal dagen geldig zijn, of waardeloze multimediasoftware verbonden aan het merk van jouw pc. Bovendien sukkelt er ook software op de machine tijdens de installatie van bepaalde programma’s. Voor al deze software die je niet nodig hebt, maar die wél schijfruimte inneemt, is de term bloatware bedacht. Soms zit die bloatware diep geïntegreerd in het besturingssysteem waardoor hij niet makkelijk te verwijderen is. Het kost hoe dan ook tijd en inzicht om al die troep te verwijderen. Decrap is een kleine tool waarmee je makkelijk en veilig alle bloatware wist op HP-, Toshiba-, Asus- en Dell-computers. 

STAP 1 / Zelf rijden of taxirit

Haal het gratis programma van de website www.decrap.org. Decrap werkt in verschillende talen waaronder het Nederlands. Je kan de tool trouwens ook als portable app gebruiken vanop een usb-stick. In het eerste venster vraagt Decrap of je zin hebt in een taxirit of dat je zelf wil sturen. De taxirit betekent dat Decrap een systeemherstelpunt maakt en daarna automatisch, zonder enige tussenkomst van de gebruiker, de analyse én de grote schoonmaak uitvoert. Iedereen die taxichauffeurs blindelings vertrouwt, kan de automatische functie aanvinken. Maar ik verontschuldig me bij deze bij de beroepsfederatie van taxichauffeurs, kies ervoor om alle controle zelf in handen te houden en klik op de knop Volgende.

 

STAP 2 / Analyse

Dan voert Decrap een eerste scan uit. Hierbij worden bestanden opgespoord die de prestaties van de computer aantasten. Wanneer ik het resultaat van deze scan bekijk, dank ik de hemel dat ik niet voor het ‘taxiritje’ heb gekozen. Decrap legt een lijst van items voor die het wil elimineren, om zo de pc weer helemaal maagdelijk blank te maken. Het programma wil bijvoorbeeld alle items wissen die ondertussen op het bureaublad staan. Daarnaast vindt het een waslijst aan opstartprogramma’s die op de schop moeten. Vervolgens wil Decrap tabula rasa maken van alle software van derden, waaronder essentiële programma’s als Microsoft Office, Acrobat Reader, Mozilla Firefox, enzovoort… Ten slotte zijn er nog Windows-gerelateerde tools die Decrap ook wil verwijderen. Alleen de documenten blijven onaangeroerd. Neem dus goed je tijd om deze lijst aandachtig te bekijken en vink uit wat je absoluut wil behouden.

 

STAP 3 / Filteren en controleren

Omdat de lijst met resultaten lang is, gaat het vaak sneller door het vinkje voor de hoofdgroep zoals Software van derden uit te zetten. Daarna kan je vinkjes plaatsen bij de third party software die je effectief wil wissen. Decrap beschikt over een ingebouwde filter. Wil je snel alle items vinden die bijvoorbeeld met ‘Adobe’ te maken hebben, dan typ je dit merk gewoon in bij de resultatenlijst. Hierdoor verschijnt er een filtervak waarin je aangeeft of de filter alle overeenkomende of alle niet-overeenkomende items moet tonen. Op die manier kan je snel en heel gericht het kaf van het koren scheiden. Wil je de filter weer verwijderen? Klik dan op het kruisje voor het woord Filter. Controleer nog een laatste keer de selectie en klik op Volgende.

 

STAP 4 / Herstelpunt

Alvorens het programma bestanden begint te verwijderen, zal het voorstellen om een herstelpunt te maken. Hierdoor kan je via de functie Systeemherstel uit je Configuratiescherm steeds de onvoorziene wijzigingen teniet doen. Het maken van het Systeemherstelpunt kan eventjes duren. In venster 3 vraagt Decrap of het goed is dat de aangevinkte elementen volautomatisch worden gewist en of het register automatisch mag worden opgeruimd. Decrap wil immers in het register sporen en restjes van verwijderde bestanden schoonmaken. In beide gevallen kies ik zelf voor Handmatig. Decrap toont stap voor stap welke elementen worden verwijderd.

 

STAP 5 / Samenvatting

Kies je net als ik voor de handmatige schoonmaak, dan zal je voor iedere applicatie die gezapt wordt de deïnstallatie moeten bevestigen. Dit is misschien iets omslachtiger, maar het is wel veilig. Ten slotte krijg je een verslag van alles wat Decrap heeft opgeruimd: het register en de applicaties. Klik op Volgende. Er verschijnt nog een kleine samenvatting van hoeveel bestanden Decrap heeft opgeruimd en hoeveel tijd dit in beslag heeft genomen. Daarna sluit het programma zichzelf af.