Je audio-opnames bevatten ongewenste passages of zitten vol met ruis. Of je hebt een song gedownload en die had je bijvoorbeeld graag met een ander nummer gemixt of van speciale effecten voorzien. Dan heb je een audiobewerker nodig, zoals OcenAudio.

Audacity is natuurlijk de ongekroonde koning van de (gratis) audiobewerkers, maar OcenAudio is zeker ook je aandacht waard. Zeker wanneer de mogelijkheden van Audacity je behoeftes overstijgen. Let wel even op tijdens de installatie van OcenAudio, want standaard kiest deze Braziliaanse software voor een Portugese interface. Gelukkig is er ook nog ‘English’. Naast een Windowsversie kun je op de site nog terecht voor een Mac OS X- en Linux-variant.

[download_file]

Zodra je het programma opstart, kan je eigenlijk al meteen aan de slag. Via het File-menu open je een bestaand audiobestand of verwijs je via een URL naar online audio. Het programma kan met zowat alle belangrijke audioformaten overweg. De makers van OcenAudio maken zich sterk dat er nagenoeg geen limiet staat op de lengte van de geopende audiobestanden of op het aantal bestanden dat je opent. Ook bij erg lange of veel bestanden blijft OcenAudio erg responsief, aldus de makers.

Standaard krijg je van een geselecteerd audiobestand een ‘waveform view’ te zien, waarin je zelfs verschillende, niet-contigue geluidsfragmenten tegelijk kunt selecteren. Die kun je dan in één keer op dezelfde manier bewerken of van dezelfde effecten voorzien. Naast deze weergave kun je (al dan niet tegelijkertijd) ook een spectrale weergave (spectogram) opvragen.

Het aantal ingebouwde effecten is beperkt, maar weet wel dat OcenAudio overweg kan met VST-plug-ins zodat op die manier alsnog een veelheid aan effecten ter beschikking komt. Handig is nog dat je bij het toepassen van effecten als EQ, gain en filtering een preview in realtime krijgt: terwijl je het effect bijstuurt hoor je al meteen het resultaat.

De bewerkte audiobestanden laten zich in verschillende formaten opslaan, waaronder wav, mp3, au, aiff, ogg en flac. Exporteren naar een iPhonebeltoon hoort ook tot de mogelijkheden. Er zit zelfs een simpele ftp-client aan boord, zodat je de resultaten makkelijk kunt uploaden naar je ftp- of webserver.
 

External links

Website OcenAudio