Een USB-stick veilig verwijderen is als elke dag voldoende fruit eten: we weten allemaal dat het zou moeten, maar lang niet iedereen doet het.

In het geval van de USB-stick komt dat dat Windows het proces te omslachtig maakte. Je moet helemaal naar je taakbalk om op het pijltje klikken, daar moet je het juiste icoontje zoeken, klikken, de juiste stick uit het lijstje selecteren om hem uit te werpen en wachten. Vaak eindigt die serie van acties dan nog in een weigering van Windows omdat de stick in gebruik zou zijn door één of ander programma waar je absoluut niet mee bezig bent.

[download_file]

Is er dan geen betere manier om externe media veilig te verwijderen? Uiteraard wel. De oplossing heet, weinig inspirerend, USB Disk Ejector. Het gaat om een klein en gratis tooltje dat is ontwikkeld door een zekere Bgbennyboy. De naam doet het niet vermoeden maar de man weet duidelijk wat hij doet.

Draagbaar
USB Disk Ejector is erg klein (minder dan 1 MB) en je kan het hier in een archiefbestand downloaden. In het archief zit de eigenlijke tool net als een HTML-bestand met uitleg. Het programma behoeft geen installatie en werkt dus van op elke computer of USB-stick.

Eens geactiveerd manifesteert USB Disk Ejector zich als een kadertje rechtsonder aan je scherm. Daarin zie je in één oogopslag welke media met je pc verbonden zijn. Dubbelklikken volstaat om het opslagmedium te verwijderen.

Wat het programma zo eenvoudig maakt is de mogelijkheid om met een sneltoets te werken. Een toets naar keuze roept het kadertje naar de voorgrond zodat je snel kan verwijderen wat je wil. Als het verwijderen toch misloopt, geeft de tool je gedetailleerde meldingen over wat er precies is misgelopen en waarom.

Via de opties kan je nog een heel aantal andere dingen aanpassen, zoals wat USB Disk Ejector moet doen wanneer de USB-stick nog in gebruik is. Standaard is dat niets, en krijg je enkel een melding, maar indien je wenst kan je de Disk Ejector het relevante proces laten sluiten.

Ook geheugenkaarten
USB Disk Ejector werkt niet alleen met USB-sticks maar ook met geheugenkaarten en zelfs firewire. Het programma is een must voor iedereen die geregeld van externe opslag gebruikmaakt. De tool is op elk gebied superieur aan de omslachtige en weinig intuïtieve oplossing die Windows biedt.