Er zijn domme keyloggers (die heimelijk je ingetikte toetsen vastleggen), er zijn slimme keyloggers (die ook je muisbewegingen en -klikken traceren) en er zijn sluwe keyloggers (die ook screenshots nemen). Oxynger KeyShield zegt ze allemaal te slim af te zijn. En bovendien worden ook pottenkijkers tegelijkertijd buitenspel gezet!

STAP 1 / Toetsenbord

Je vindt het gratis Oxynger KeyShield op www.oxynger.com, waar je ook terecht kan voor een ‘portable’ versie – wel zo handig omdat je die bijvoorbeeld op je usb-stick kwijt kan. Het volstaat om het gedownloade zipbestand naar je stick uit te pakken en Oxynger KeyShield.exe op te starten. Meteen duikt een virtueel toetsenbord op, waarbij je de gewenste toetsen met de muis aanklikt. Pech voor de domme keyloggers. Let wel, dat intikken werkt niet bij alle applicaties, maar alvast wel in browsers en wachtwoordvelden. De belangrijkste toepassingen vind je opgelijst op www.oxynger.com/compatible-applications.html. Om ook slimme keyloggers de pas af te snijden, ziet de toetsenlay-out er bij elke opstart standaard anders uit. Of je forceert zelf op elk moment een nieuwe lay-out: open het menu Options, laat het vinkje staan bij Mouse Logging Protection of druk op Generate.

 

STAP 2 / Nog meer bescherming…

In ditzelfde optievenster vind je nog een paar andere nuttige functies terug. Mocht je toch telkens dezelfde lay-out verkiezen, plaats dan een vinkje bij Save keyboard layout. Om ook gluurders het nakijken te geven, activeer je de optie Shoulder Surfing Protection. De aangeklikte toetsen lichten dan niet langer op. Ook kun je de optie Small Keys selecteren, waardoor de toetsen kleiner worden. Door een vinkje te plaatsen bij Small black dot Cursor, verandert de muiscursor in een onooglijk puntje. De andere opties spreken voor zich: sluit je KeyShield af, dan kan je de tool in het systeemvak ter beschikking houden (Close button closes window to system tray) en als je dat verkiest, onthoudt KeyShield zowel de laatste schermlocatie (Start at last run location) als de venstergrootte (Remember Oxynger KeyShield Size). Oh ja, wie wil weten wat sluwe keyloggers te zien krijgen, moet zelf maar eens een screenshot (proberen te) nemen…