Bleep, dat geluidje doet aan censuur denken. Hoewel BitTorrents chatprogramma met die naam net het tegenovergestelde wil doen, is de naam goed gekozen.

Bleep codeert je chatberichten zodat enkel jij en de ontvanger ze kunnen lezen. Tussendoor maakt Bleep trafiek onleesbaar, zodat de berichten niet door derden te lezen zijn. “Wat je ook zegt, alles klinkt als bleep voor ons”, verduidelijkt BitTorrent.

[download_file]

BitTorrent is vooral bekend van de ontwikkeling van het torrentprotocol. Daarmee is het mogelijk om grote bestanden te delen zonder gebruik te maken van een centrale server. Voor Bleep werd die gedecentraliseerde aanpak behouden. Er is dus geen controleserver waar alle berichten door passeren.

Bleep wordt nog ontwikkeld, maar een vroege versie van het chatprogramma is al gratis beschikbaar voor wie het wil testen. De software bestaat voor Windows en is compatibel met Windows 7 en 8(.1), maar sinds kort bestaat er ook een versie voor Mac en Android. De Windowsversie download je onder aan dit artikel, andere versies vind je op de website.

Houd er rekening mee dat Bleep zich nog in een relatief vroeg stadium van ontwikkeling bevindt. Niet alles zal dus naar behoren werken, en sommige functies zijn nog niet geïntegreerd. Wie niet afgeschrikt wordt door het perspectief van een occasioneel crashend programma kan zijn chatsessies met Bleep vandaag al privé houden.