Zowat elke (ervaren) computergebruiker weet onderhand dat het verwijderen van data  – door ze naar de prullenbak te verwijzen – niet volstaat om ze echt en definitief van schijf te halen. Zelfs nadat je de prullenbak hebt leeggemaakt, kunnen die gegevens met de juiste tools alsnog weer worden opgevist. Tenzij je die data echt vernietigt door ze met willekeurige data te overschrijven (secure erase).

Toegegeven, Files Terminator Free (dat ook in een draagbare versie beschikbaar is) moet het niet hebben van een fraaie lay-out. Laten we de interface ongegeneerd ronduit schreeuwerig noemen. Maar goed, het is de inhoud die telt – of in dit geval: de grondigheid waarmee het programma je gewraakte data onherroepelijk van de schijf weet te halen.

[download_file]

Heel concreet dus: de wismethode die Files Terminator Free gebruikt. Dat hangt eigenlijk vooral van jezelf af, aangezien het programma je uit negen verschillende algoritmes laat kiezen. Van de eenvoudige pseudorandom-methode (die je data slechts één keer met pseudo-toevallige bits zal overschrijven) over de methode van het US Departement of Defense (DoD), die de wisprocedure in drie rondes afwerkt, tot de uiterst grondige en langdurige methode van Peter Gutmann. Deze laatste overschrijft je data maar liefst 35 keer.

Voor wie niet weet wat te kiezen: de snelste methode (pseudorandom) volstaat om niemand nog de gelegenheid te geven die data terug op te vissen. Nadat je de wismethode hebt ingesteld hoef je alleen nog maar de gewenste bestanden of datamap aan te duiden of die naar het centrale paneel te verslepen. Wel even opletten: zodra je je bevestiging geeft, gaat Files Terminator Free meteen aan de slag en is er dus geen terugkeer mogelijk!

We geven nog even mee dat Files Terminator ook een functie bevat om alle vrije ruimte – dat wil zeggen: de ruimte waar zich op dit moment geen bestanden bevinden – van een zelf aan te duiden station in één klap te overschrijven, met de wismethode die je eerder had ingesteld.  Meteen na je keuze begint Files Terminator ook hier aan zijn opdracht. Dat kan echter een langdurig proces worden en in dat geval vind je de optie ‘Sluit Computer af na het wissen’ wellicht handig. 

External links

Website Elefant Software