Je ript je eigen audio-cd’s, je downloadt een reeks mp3’s en voor je het weet, beschik je over een indrukwekkende maar al even wanordelijke mp3-collectie. Daar zitten duplicaten tussen, de bestanden zijn niet correct getagd en veel logica valt er ook al niet in je mappenstructuur te bespeuren. Tijd dan om MediaPurge boven te halen, want die maakt komaf met al deze pijnpunten.

Een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats: het is namelijk niet uitgesloten dat je tijdens de installatie van de tool een paar keer 'Decline' (of 'Skip all') moet aanklikken om ongewenste software te vermijden.

[download_file]

Een wat vervelende start dus, maar het programma zelf maakt gelukkig veel goed. Zodra je de tool opstart, verschijnt een duidelijk menu met vijf stappen: 'Select function', 'Select Directory', 'Settings', 'Execute function' en 'Result'. Allereerst geef je dus aan welke functie je wil uitgevoerd zien. MediaPurge biedt je vier mogelijkheden aan: 'Find duplicate files', 'Sort files to directories', 'Edit file names and tags' en 'Synchronize media stocks'.

Elk van deze functies biedt je verschillende opties aan. Zo kun je bij 'Find duplicate files' kiezen uit drie vergelijkingsmethodes: ofwel wil je uitsluitend identieke bestanden als duplicaten laten bestempelen, ofwel baseer je je vooral op de tags, ofwel laat je een akoestische analyse (fingerprinting) uitvoeren. Het mag duidelijk zijn dat deze laatste optie het meest arbeidsintensief is.

Bij 'Select Directory' heb je twee mogelijkheden: je laat de bestanden automatisch in aparte mappen terechtkomen op basis van de bestandsnamen ofwel op basis van de tags. 'Edit file names and tags' doet precies wat het zegt.

Het biedt je de kans om manueel de tags aan te passen, maar het is ook mogelijk bestandsnamen op basis van tags te laten wijzigen (of omgekeerd), en tags te kopiëren of te verwijderen. De functie 'Synchronize media stocks' ten slotte, maakt het mogelijk verschillende muziekverzamelingen met elkaar te vergelijken en te synchroniseren.

Zodra je de gewenste functie hebt geselecteerd, geef je uiteraard ook aan welke mappen je in je operatie wilt betrekken. Daarna krijg je nog de gelegenheid een en ander te finetunen.  Zo kun je bij het creëren van bestandsnamen (op basis van tags) bijvoorbeeld aangeven hoe de samenstelling van de bestandsnamen precies hoort te gebeuren, enzovoort.

Kortom, MediaPurge slaagt erin diverse functies voor het opschonen en optimaliseren van je mp3-verzameling in een overzichtelijke en coherente interface te gieten. De vertaalfoutjes die af en toe opduiken nemen we voor lief.

External links

Breng je muziekverzameling op orde