Toen we zeven jaar geleden ons huis kochten, gingen mijn vrouw en ik in eerste instantie overstag door de interactieve webfoto’s waarmee we in 360° de tuin, de woonkamer en de keuken konden bekijken. We hadden schoon genoeg van bedrieglijke advertenties die ons luchtige kamers en een tuin ‘met mogelijkheden’ beloofden. Maar dankzij sferische foto’s wisten we, nog voor we een voet over de drempel hadden gezet, dat dit de woning was die we zochten. Voortaan is er geen gespecialiseerde apparatuur meer nodig om interactieve sferische foto’s te maken waarop je kan in– en uitzoomen en ongegeneerd kan rondkijken. Deze zogenaamde beeldbubbels, waarbij de fotograaf en dus ook de kijker telkens in het midden van de bubbel zit, maak en bekijk je nu heel eenvoudig met Bubbli.

STAP 1 / Vanuit de torenkraan

Bubbli is een app die alleen werkt op een iPhone, iPad met camera of iPod touch. Je downloadt deze toepassing dus in de App Store. De eerste keer dat je Bubbli opent, is een ietwat vreemde gewaarwording. Je vertrekt namelijk vanaf de bestaande Bubbli-galerij: ‘Best of Bubbli’. Op die manier kom je terecht in het indrukwekkende Yosemite park of op 100 meter hoogte in het topje van een torenkraan. Deze beeldbubbels zien er heel dynamisch uit en de app reageert heel snel en soepel: bij de minste beweging van je hand merk je hoe het beeld zich op het scherm aanpast. De kwaliteit van de beelden is subliem en de ervaring is zo realistisch dat je er hoogtevrees van zou krijgen. Tap je op het luidsprekericoontje dan hoor je het gedruis van de wind en het verkeer in de verte dat tegelijk met de beelden werd vastgelegd.

 

STAP 2 / Liever wi-fi

‘Ieder voordeel heb zijn nadeel’, om even een Cruijffiaanse stelling om te draaien. Het nadeel van deze uitzonderlijke player met camera is dat Bubbli alleen werkt wanneer je een goede internetverbinding hebt. De beelden worden immers niet door software op de camera aan elkaar geregen, maar door de servers van Bubbli. Dat spaart een hoop rekenwerk voor de processor van je iDevice, maar daardoor draait het resultaat over een 3G-verbinding wel heel wat hoekiger dan over een Wi-Fi-connectie. Terwijl je het mooiste uit Bubbli-land bekijkt, zie je in de rechterbovenhoek wie de auteur is. Tap je linksonder op het pennetje dan verschijnt ook de locatie waar de bubbel werd opgenomen. Zo krijg je zin om je eigen bubbel te maken. Gelijk heb je.

 

STAP 3 / Schilder de bubbelwand

Een heikel punt bij het nemen van gewone panorama-opnames is dat je met een vaste hand (of beter nog: een statief) een quasi perfecte horizontale rotatie moet maken. Niks daarvan bij Bubbli. Tap op het camera-icoontje en tik nog een keer tegen de rode knop. Onderaan het beeld volg je het percentage van de bubbel die je op die manier vastlegt. Je beweegt de camera en schildert als het ware de binnenkant van de bubbel met de achtergrond van het landschap of het interieur. De sensoren in het iDevice bepalen waar jij precies in de bubbel staat. Beweeg de camera rustig en ga niet te snel zwaaien, anders kunnen de foto’s mislukken. Ga je te snel, dan verschijnt trouwens de boodschap SLOW DOWN. Naast het percentage geeft ook een ring aan hoeveel stukjes je nog moet doen. Ben je klaar, dan tap je op de rode knop en daarna nog een keer op Save.

 

STAP 4 / Albums

Laat je overigens niet afschrikken door de kwaliteit van de voorvertoning. In de meeste gevallen ziet die er niet goed uit. Even geduld, de afbeeldingen worden naar de server geladen. Enkel seconden later vind je de nieuwe bubbel in de groep Me waar je de keuze hebt tussen Bubbles en Albums. In de groep Albums kan je een nieuw album creëren door op de plusknop te tappen en vervolgens een naam op te geven voor het nieuwe album. Op die manier kan je bubbels van hetzelfde onderwerp groeperen. Erg leuk is dat je deze bubbels kan herbekijken door je telefoon te bewegen. Het programma heeft zelf vastgelegd waar het noorden ligt in jouw foto. Om het effect van een bubbel extra goed te laten overkomen, raad ik aan om ook geluid op te nemen bij jouw bubbels.

 

STAP 5 / Middelpunt van de wereld

Iedere bubbel kan je delen via Message, Mail of Facebook. Kies je bijvoorbeeld Mail, dan ontvangt de bestemmeling een e-mail waarin hij wordt uitgenodigd om ‘in je bubbel te springen’. In de mailboodschap staat trouwens al een animatie waarin een miniatuur van jouw bubbel te zien is. Helemaal mooi wordt het wanneer je vanaf jouw laptop of desktop de bubbel op de Bubbli-website zelf bekijkt. Dan pas zie je de volledige kwaliteit van de perfect samengebrachte beelden. De afbeeldingen zijn scherp en alles loopt naadloos in elkaar over, terwijl jij als middelpunt van de bubbel met de muisaanwijzer de wereld om je heen laat draaien.