Videomomenten, een gratis app voor Windows (RT) 8.1, is perfect in lijn met wat Goethe 200 jaar geleden al wist: “In de beperking toont zich de meester”. Eindelijk gedaan met die enerverend lange familie-, feest- en vakantiefilmpjes. Deze app dwingt je namelijk om de beste fragmenten en snapshots uit zo’n videofilm te lichten en die tot een behapbaar meesterwerk(je) van maximaal 60 seconden te monteren.

STAP 1 / Installeren

Het zal je niet verbazen dat je voor deze app moet aankloppen bij de App Store van Microsoft. Zoals je intussen weet, moet je je wel met een Microsoft-account hebben aangemeld om hier apps te kunnen downloaden. In de zoekbalk hoef je maar ‘videomomenten’ in te tikken om vervolgens de app met een muisklik of tap te downloaden en te installeren. Vervolgens open je het Windows startscherm en daar tik je ‘videomomenten’ in. Even later verschijnt het zwarte openingsscherm van de app, met slechts twee knoppen: Een video maken en Een video kiezen.

 

STAP 2 / Video openen

Heb je een (compatibele) webcam aangesloten op je computer, dan kan je op dit eigenste moment nog beelden inblikken met de knop Een video maken. Ik ga er echter van uit dat je al een of meer filmpjes klaar hebt staan. Klik dus maar op Een video kiezen. Standaard kijkt Videomomenten in je afbeeldingenmap, maar door Omhoog aan te klikken kan je desnoods vanaf de rootmap van je schijf navigeren tot je de gewenste videomap hebt bereikt. Of je klikt Deze pc aan om snel een ingang te vinden naar bestanden die je ergens op je netwerk of via SkyDrive ter beschikking hebt gesteld. Je krijgt nu een miniatuuroverzicht van je videobestanden. Houd de muisaanwijzer even boven zo’n miniatuur voor meer details. Met een muisklik selecteer je de gewenste clip – je kan er maar één tegelijk selecteren in Videomomenten – en met de knop Openen haal je die in Videomomenten binnen.

 

STAP 3 / Video(fragment) selecteren

Je video verschijnt met onderaan een soort tijdlijn. Je leest hier af hoelang de totale videoclip duurt. Het is dus de bedoeling dat je hieruit de leukste fragmenten selecteert, maximaal 60 seconden in totaal. Dat doe je met behulp van de handgrepen. Logisch – maar niet verplicht – is dat je eerst een kort fragment uit het begin van je clip uitlicht, om daarvan dan het ‘titelscherm’ te maken. Sleep beide witte bollen naar de gewenste begin- en eindlocatie tot die het gewenste fragment begrenzen; houd de muisaanwijzer even boven zo’n bol om de duur van het fragment te zien. Versleep de onderste, grotere bol nu verder naar rechts tot waar je een tweede fragment wil laten beginnen. Klik die bol met de rechtermuisknop aan en kies Sectie maken. Versleep de meest rechtse witte bol tot waar je dat fragment wil laten eindigen. Je gaat nu op vergelijkbare manier te werk voor je derde, vierde en volgende fragmenten, zolang je maar binnen de marge van 1 minuut blijft.

 

STAP 4 / Bijschrift toevoegen

Je kan een fragment op elk moment weer aanpassen door het met de muis aan te klikken. Bij een geselecteerd fragment verschijnt telkens ook een tekstballon. Die geeft je de gelegenheid een bijschrift aan dit fragment toe te voegen. Klik die bol aan en vul je tekst in de balk onderaan in. Rechts van de balk merk je de knop Tekst benadrukken op. Hiermee kan je geselecteerde woorden vetter en groter maken. Via de knop Stijlen, uiterst links, kan je uit een 16-tal stijlen kiezen: die stijl is dan meteen wel op alle bijschriften van toepassing. Leuk is ook de knop Stilstaand beeld, waarmee je het beeld met je bijschrift even ‘bevriest’. Druk op Gereed wanneer je hiermee klaar bent. Wil je een bijschrift aanpassen of verwijderen, klik dan op het roze punt op de plaats van het bijschrift en vervolgens op de bijhorende miniatuur.

 

STAP 5 / Achtergrondmuziek toevoegen

Is het geluid dat bij je video hoort niet veel soeps, dan kan je dat uitschakelen via de Muziek-knop: klik gewoon even Audio van de video dempen in het pop-upmenu aan. Maar geluidloos is natuurlijk wel érg stil – waarom geen leuk achtergrondmuziekje toevoegen? Ook dat doe je vanuit dit menu: hetzij via Een nummer uit mijn collectie kiezen (waarbij je dan uit je eigen muzieknummers kan putten), hetzij via Aanbevolen nummers downloaden. In dit laatste geval slaat Videomomenten meteen aan het downloaden en kan je even later uit een dik dozijn muziekstijlen kiezen. Is je montage klaar of wil je al een tussentijds resultaat bewonderen, klik dan op Voorbeeld. Zodra Videomomenten klaar is met het renderen is de keuze aan jou: toch eerst nog wat Bewerken, lokaal Opslaan of meteen al Delen. Dat laatste kan bijvoorbeeld via e-mail, maar houd er rekening mee dat zo’n filmbestandje al snel vrij zwaar wordt – reken maar op zo’n 1 MB per seconde. Veel film- en monteerplezier!