Ambilight of sfeerverlichting maakt tv-kijken een stuk intenser. Een televiesietoestel uitgerust met de functie doet een kamer oplichten in de kleuren van het beeld op tv, met een aangenamere kijkervaring en meer inleving tot gevolg.

Dankzij een plug-in, Turn Off the Lights genaamd, voeg je nu ambilight toe aan Youtube, Vimeo en alle andere ondersteunde videowebsites.

Turn Off the Lights is beschikbaar voor zowat elke browser, van Chrome en Safari tot Firefox, Opera en Internet Explorer. Hier is alvast de link naar de Firefox- en Chrome-versies.

Het hoofddoel van de extensie is om je beeldscherm te dimmen terwijl je naar een video kijkt op onvolledig scherm. Een druk op de knop bovenaan bij de adresbalk verduistert je hele webpagina behalve de video.

Leuk, maar Turn Off the Lights wordt pas echt interessant wanneer je in de instellingen duikt. Daar kan je vanzelfsprekende dingen aanpassen, zoals de kleur en intensiteit van het verduisteren, maar er zitten ook enkele pareltjes van functies verborgen.

Sfeerverlichting
Onder de tab Visuele effecten vind je zo de optie Sfeerverlichting. Standaard staat die ingesteld op een vaste kleur, maar de functie komt het meest tot haar recht wanneer je Neem de kleur van de video aanvinkt.

Met de Sfeerverlichting ingeschakeld zal, net zoals met de standaard instellingen, je volledige scherm verduisteren, behalve je video en de rand eromheen. Die rand krijgt de kleur van de video mee, net zoals bij een echte ambilight-tv.

Via Camera Beweging kan je Turn Off the Lights met handgebaren besturen. Door je hand voor de webcam naar omlaag te bewegen verduistert de extensie het scherm. Indien je spraakherkenning verkiest, gaat dat ook. Bij elke optie kan je lijsten opstellen van websites waar de plug-in wel of niet automatisch moet werken.

Turn Off the Lights maakt van online videokijken een nog aangenamere ervaring, vanuit je browser zonder al te veel moeite. Een aanrader voor iedere Youtubefanaat.