Start je pc opvallend traag op, dan is de kans groot dat mee-eters zich in je systeem hebben genesteld. Dat zijn programma’s die vaak zonder dat de gebruiker zich daar goed van bewust is automatisch samen met Windows opstarten, en op die manier opstarttijd en vaak ook systeembronnen inpalmen. Sterjo Startup Patrol helpt je orde op zaken te stellen.

Wie wil weten welke programma’s zoal automatisch samen met Windows opstarten, hoeft maar het commando msconfig uit te voeren en op het tabblad Opstarten te kijken (tot en met Windows 7) of het tabblad Opstarten te raadplegen in het Windows-taakbeheer (Windows 8). Nu kun je ook wel op deze manier een en ander beheren, maar Sterjo Startup Patrol biedt iets meer mogelijkheden.

[download_file]

Wanneer je vanuit deze tool een item uitschakelt, dan verdwijnt het meteen ook uit msconfig. Wil je het weer inschakelen dan moet je dus wel langs Startup Patrol. Vanuit deze tool is het echter ook mogelijk het item definitief te verwijderen van je systeem. Wil je het toch weer activeren, dan moet je het wellicht weer installeren.

Verder laat de tool je nog de manier waarop een item actief wordt aanpassen. Door het bijvoorbeeld van de registersleutel Machine à Run te verhuizen naar Machine à RunOnce zorg je ervoor dat het nog slechts één keer automatisch zal worden uitgevoerd. Voor uitzonderlijke situaties kan zo’n mogelijkheid misschien wel nuttig zijn.

Wellicht nog de interessantste mogelijkheid van Startup Patrol is dat die op de achtergrond actief kan blijven en je waarschuwen zodra een of ander (pas geïnstalleerd?) programma op een of andere manier ook automatisch met Windows wil opstarten. Je kunt die aanvraag dan toelaten, maar ook tegenhouden.

Het is wel even opletten tijdens de installatie van Startup Patrol: wil je de installatie van extra software vermijden, druk dan op de Decline-knop.

External links

Startup Patrol