Gezond verstand is het beste antivirus, en het gezond verstand zegt je dat je niet zomaar iedere applicatie die je tegenkomt mag downloaden en installeren. De software zou wel eens lelijk huis kunnen houden, met alle gevolgen van dien.

Soms ben je er echter niet van overtuigd dat wat je van plan bent wel volledig veilig is voor je systeem, maar kan je er niet omheen. Voor die gevallen bestaat er Sandboxie. Sandboxie zorgt ervoor dat software die jij kiest geen permanente wijzigingen kan aanbrengen in je systeem. Als je dan toch per ongeluk een besmet programma opent, zullen de gevolgen voor je computer beperkt blijven.

[download_file]

Werking
Sandboxie maakt een afgebakende ruimte op je pc waar applicaties niet uit kunnen. Ze kunnen geen wijzigingen aanbrengen buiten de zandbak, en bijgevolg kan je systeem niet om zeep geholpen worden. De makers van de tool zijn trots op hun programma en beweren dat Sandboxie je van vrijwel alle bedreigingen zal beschermen.

Toch wijzen we erop dat malafide programmeurs van tijd tot tijd toch een kwetsbaarheid in de software detecteren. Het programma biedt dus geen volledige vrijgeleide om moedwillig allerhande virussen op je eigen systeem te zetten. Sandboxie is geen substituut voor antivirus of antimalware, het is aangeraden zulke softwarepakketten ook te draaien voor in het geval er toch iets misloopt.

Installatie
Sandboxie kan je in het Nederlands installeren. De installatie verloopt in twee stappen: eerst zet de software zich op je systeem, vervolgens moet er een driver geïnstalleerd worden. Bloatware of malware hoef je niet voor te vrezen, dus klik gewoon op volgende totdat de installatiewizard tevreden is.

Bij het opstarten kijkt Sandboxie welke programma’s al op je systeem staan. Het programma biedt aan om instellingen te maken om de compabiliteit te verhogen. Nadat je op ok klikt, verschijnt er een korte handleiding. Het is een goed idee deze te volgen, ze maakt je vertrouwd met het concept van de applicatie, en leert je hoe je de zandbak moet schoonmaken na gebruik.

Om een programma binnen de sandbox te draaien kan je het er eenvoudigweg naartoe slepen. Er verschijnt dan een dialoogvenster dat je vraagt of je het programma afgeschermd wil uitvoeren. Rond een programma dat in de Sandbox zit, verschijnt een geel kader elke keer dat het een bewerking maakt. Zo zie je in één oogopslag welke vensters beveiligd zijn, en welk niet. In Sandboxie zelf krijg je een overzicht van welke processen veilig binnen de app draaien.

Als je plant louche websites te bezoeken, of gewoon niet helemaal zeker bent van de betrouwbaarheid van een applicatie die je zelf downloadde, is het altijd een goed idee om Sandboxie als buffer te gebruiken. De tool gaat al mee van voor Windows XP, en heeft zijn strepen dus wel verdiend.