Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Tijdens het surfen krijg je verschillende keren de vraag of de browser je wachtwoord moet opslaan. Internet Explorer, Mozilla Firefox en Google Chrome beschikken namelijk over een soort wachtwoordkluis waarin alle gebruikte gebruikersnamen en wachtwoorden al dan niet versleuteld opgeslagen zitten. Ook al gebeurt alles nagenoeg automatisch, via de instellingen kan je heel eenvoudig wachtwoorden beheren. Ik leg je aan de hand van enkele handige stappen uit hoe dat werkt in de drie populairste internetbrowsers.

STAP 1 / Wachtwoorden onthouden (Internet Explorer)

Telkens wanneer ik met Internet Explorer op één of andere online dienst inlog, krijg ik helemaal onderaan in de browser de vraag Wilt u uw wachtwoord opslaan?. Ik kan de vraag negeren, gebruik maken van de Ja-knop of kiezen voor Niet voor deze website. Voor diensten die ik regelmatig gebruik – zoals mijn mailbox, eBay-login en Facebook-account bijvoorbeeld – is dit een must. Als ik het storend vind dat die vraag telkens onderaan in de browser verschijnt, kan ik dit in een handomdraai uitschakelen via Internetopties. Op het tabblad Inhoud, kies ik Instellingen naast Automatisch aanvullen. In het nieuwe venster vink ik Vragen voordat wachtwoorden worden opgeslagen uit. Ik bevestig mijn wijzigingen met de OK-knop.

 

STAP 2 / Wachtwoorden wissen (Internet Explorer)

Het is in Internet Explorer 11 helaas niet mogelijk om specifieke wachtwoorden te wissen. Alle wachtwoorden tegelijkertijd verwijderen kan wel. Om de instellingen bij Automatisch aanvullen aan te passen, klik ik op de knop met het tandwieltje in de rechterbovenhoek van de browser. Vervolgens kies ik Internetopties en navigeer ik verder naar het tabblad Inhoud. Ongeveer in het midden, bij Automatisch aanvullen, klik ik op de Instellingen-knop. Helemaal onderaan klik ik op Geschiedenis van Automatisch aanvullen wissen. In het nieuwe venster kan ik Wachtwoorden aanvinken en op Verwijderen klikken. Als ik wachtwoord per wachtwoord wil beheren, heb ik een tool zoals IE PassView nodig.

 

STAP 3 / Wachtwoorden opslaan en beheren (Firefox)

In Firefox zijn de mogelijkheden iets uitgebreider dan in Internet Explorer. Zodra ik hier inlog op een bepaalde dienst, krijg ik in de linkerbovenhoek de vraag om het wachtwoord te onthouden. Dit venstertje kan ik zelf ook oproepen door op de knop met het sleuteltje links bovenaan in de browserbalk te klikken. Om mijn wachtwoorden te beheren klik ik links bovenaan op de grote oranje Firefox-knop en kies ik Opties. Op het tabblad Beveiliging klik ik daarna op Opgeslagen wachtwoorden. In een nieuw venster krijg ik nu een lijst met alle opgeslagen wachtwoorden te zien. Ik kan ze hier allemaal of één voor één verwijderen. Via de knop Wachtwoord tonen kan ik eveneens opgeslagen wachtwoorden laten zien. Ik voltooi mijn handelingen met de knop Sluiten.

 

 

STAP 4 / Hoofdwachtwoord instellen (Firefox)

Een andere interessante functie van Firefox is dat ik een hoofdwachtwoord kan instellen. Op die manier kan niet iedereen die mijn computer gebruikt het wachtwoordbeheer uit de vorige stap oproepen. Let wel, dit hoofdwachtwoord mag ik in geen enkel geval vergeten. Ik klik op de grote Firefox-knop links bovenaan en kies daarna Opties. Op het tabblad Beveiliging vink ik Een hoofdwachtwoord gebruiken aan. In het dialoogvenster vul ik mijn wachtwoord twee keer in. De wachtwoordkwaliteitsmeter geeft de sterkte van mijn wachtwoord aan. Ik bevestig met de OK-knop.

 

STAP 5 / Firefox Sync (Firefox)

Een erg handige functionaliteit van Firefox is Sync. Hiermee kan je wachtwoorden opslaan en ook gebruiken op andere apparaten. Om de tool te gebruiken kies ik Sync instellen in het Firefox-menu. Ik klik op Een nieuwe account aanmaken en voer mijn gegevens in. Ik geef nog even aan dat ik akkoord ga met de voorwaarden en typ de captcha-code over. Zodra de set-up voltooid is worden mijn gegevens op de achtergrond versleuteld en geüpload. Via Opties, Sync kan ik nu aangeven welke data allemaal gesynchroniseerd moet worden. Door in te loggen op een andere computer met mijn Sync-account krijg ik onmiddellijk toegang tot al mijn gebruikersnamen en wachtwoorden. De functie zit zelfs verwerkt in de Firefox-app voor Android-apparaten.

 

STAP 6 / Automatisch aanvullen (Chrome)

Google Chrome biedt ook de mogelijkheid om gebruikersnamen en wachtwoorden op te slaan en ze vervolgens automatisch aan te vullen. Standaard staan deze functies ingeschakeld. Als ik ze wil controleren of wijzigen, klik ik in de rechterbovenhoek op de knop met de drie streepjes en kies ik Instellingen. Helemaal onderaan klik ik vervolgens op Geavanceerde instellingen weergeven. Onder Wachtwoorden en formulieren kan ik instellen of wachtwoorden opgeslagen en automatisch aangevuld moeten worden.

 

STAP 7 / Wachtwoord beheren (Chrome)

Net zoals bij Firefox biedt ook Chrome de mogelijkheid om je wachtwoorden te beheren. Hiervoor ga ik opnieuw naar de geavanceeerde instellingen zoals in de vorige stap en klik ik onder Wachtwoorden en formulieren op Opgeslagen wachtwoorden beheren. In een apart venster krijg ik een lijst met alle opgeslagen wachtwoorden. Zodra ik mijn muiscursor op een wachtwoord houd, kan ik met de knop met het kruisje een gebruikersnaam en wachtwoord verwijderen. Via Weergeven kan ik het wachtwoord tonen. Helemaal bovenaan in de rechterhoek is nog een handig tekstvak om snel een gebruikersnaam en wachtwoord op te zoeken.

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.