Adobe Acrobat is ontegensprekelijk het krachtigste instrument (of minstens toch één van de krachtigste tools) om pdf’s aan te maken en te bewerken, maar het programma heeft dan ook een prijs. Helemaal gratis is UnityPDF.

[download_file]

Hiermee kun je weliswaar geen eigen pdf-documenten samenstellen, maar om bestaande pdf’s op allerlei manieren te manipuleren wordt het lastig een gebruiksvriendelijker tool vinden.

Start je UnityPDF op, dan is het programmavenster zo goed als leeg. Het is namelijk de bedoeling dat je hier eerst een of meer pdf-documenten opent. Een simpele versleepbeweging volstaat. Vervolgens hoef je maar uit het menu of de knoppenbalk de gewenste operatie te selecteren.

Tot de belangrijkste mogelijkheden horen: het samensmelten van twee of meer pdf’s, het uitsplitsen van een pdf (waarbij elke pagina in een apart bestand terechtkomt), het roteren van pagina’s, het uitlichten van specifieke pagina’s in een ander document, het toevoegen van pagina’s, het tonen en verwijderen van metadata en het aanpassen van allerlei machtigingen.

Deze laatste optie blijkt behoorlijk flexibel. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat men niet kan afprinten (tenzij in mindere kwaliteit), dat men de inhoud niet kan wijzigen of kopiëren, dat men formulieren (niet) kan invullen, enzovoort.

UnityPDF is wel zo verstandig om je bij elke aanpassing naar een doellocatie te vragen, zodat je niet per abuis de originele pdf-bestanden overschrijft.

External links

Toolkit voor pdf-documenten