De kostbaarste component van je computersysteem is ongetwijfeld je harde schijf of SSD. Deze bevat immers je programma’s en databestanden. Daar wil je dus wel de vinger aan de pols houden, en dat kan met HDD Guardian.

De iets technischer onderlegde lezers hebben natuurlijk meteen door dat HDD Guardian een zogenoemde Smart-tool is. Smart staat hierbij voor Self Monitoring Analysis and Reporting Technology, en is een technologie die al jaren in schijfcontrollers zit ingebouwd. Sensoren houden namelijk de (gezondheids)status van die schijf in de gaten. Wanneer je nu software hebt die deze informatie kan inlezen en verwerken, dan heb je meteen een nuttige monitoringtool in handen. HDD Guardian is dus zo’n tool.

[download_file]

Je kunt HDD Guardian alvast zo instellen dat die op de achtergrond actief blijft en op gezette tijden naar de gezondheidsindicatoren van je schijf peilt. Wanneer bijvoorbeeld de temperatuur te hoog oploopt of een andere parameter op tilt slaat, duikt meteen een pop-upvenstertje met een waarschuwing op. We hadden graag gezien dat je dan ook een e-mail kan ontvangen, maar dat zit er in deze tool vooralsnog niet bij.

Je kunt op elk moment ook een volledig Smart-rapport opvragen met alle attributen evenals de huidige, beste en slechtste waarden en de drempelwaarden. Deze informatie is echter vooral nuttig voor gevorderde gebruikers die weten hoe ze die waarden het best (niet) interpreteren.

Op elk moment kun je ook een aantal zelftests initiëren om na te gaan of je schijf nog wel betrouwbaar is. Afhankelijk van de aard van de tests kunnen die een paar minuten tot wel een uur in beslag nemen. Deze tests zijn niet destructief voor je bestaande data.

External links

Bewaak je harde schijf